POLJOPRIVREDA

Počela isplata 2,3 milijarde kuna potpore za više od 100 tisuća poljoprivrednika

Isplatit će se sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta, i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te mlade poljoprivrednike
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da je u ponedjeljak, dva dana ranije od najavljenog roka, započela isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo 2,3 milijardi kuna, i to za više od sto tisuća poljoprivrednika.

Radi se o isplatama za zeleno plaćanje, mjeru 13 te se, sukladno dinamici odobravanja, nastavlja isplata za osnovno i preraspodijeljeno plaćanje, plaćanje za mlade poljoprivrednike, proizvodno vezane potpore, potpore male vrijednosti te mjeru 10.1.9.

Kroz sve oblike tih mjera poljoprivrednicima će se ove godine isplatiti ukupno 4,1 milijardi kuna, navodi se u priopćenju.

Kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, na račune više od sto tisuća poljoprivrednika počela je isplata potpora za poljoprivredno zemljište koje obrađuju i životinje koje drže na svom gospodarstvu u svrhu pravovremene pripreme za proljetnu sjetvu. Isplatit će se sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta, i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te mlade poljoprivrednike.

Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve. Isto tako isplatiti će se i potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje, rasplodne krmače, mliječne krave kao i očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara, navodi se u priopćenju.

Dodatno, u prvoj rati bit će isplaćena potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja Potpora područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (mjera 13) i Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja (10.1.9).

Iz Ministarstva napominju da će se prije isplate provesti prijeboj potpora s poreznim dugom, ali samo na iznosima izravnih plaćanja koji se financiraju iz proračuna RH. Poljoprivrednici koji su prijavili, pored redovnih, zaštićene račune dobit će iznos potpore do 50 tisuća kuna na zaštićeni račun, a ostali iznos potpore na redovni račun. Korisnicima koji su vlasnici stoke i imaju prijavljen poseban račun Ministarstva poljoprivrede provest će se isplata na zaštićeni račun dodatnog iznosa potrebnog za brigu o stoci, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva najavljuju da u ožujku i travnju započinje isplata potpora poljoprivrednicima za potpore "Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene" (mjera 10), "Dobrobit životinja" (mjera 14), "Ekološki uzgoj" (mjera 11) te "Proizvodno vezanu potporu za tov junadi".

U završnom dijelu odobravanja isplate slijedi poravnanje računa za sve potpore te će kroz poravnanje biti isplaćeno oko sto milijuna kuna.

Nakon što isplata završi, poljoprivrednici mogu dobiti informaciju o isplaćenim potporama telefonskim pozivom u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. uz predočenje svog Matičnog identifikacijskog broja poljoprivrednog gospodarstva (MIBPG), zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 03:19