Novac.hr

Po rastu prometa, koji je prošle godine iznosio 14,9 %, IKEA Hrvatska je treća u Europi

Direktor hrvatske IKEE naglašava da su posebno ponosni na 500 novih zaposlenika
IKEA Zagreb
 Sandra Šimunović / Hanza Media

IKEA Hrvatska tijekom četvrte godine poslovanja postigla je rekordne rezultate. Ostvaren je rast prometa od 14,9 posto, a promet internetskom trgovinom veći je gotovo 204 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Ukupno ostvareni promet u IKEA Hrvatska za proteklu poslovnu godinu tako iznosi više od 680 milijuna kuna, odnosno skoro 90 milijuna eura.

- U usporedbi s ostalim zemljama u kojima poslujemo, Hrvatska je treća u Europi i osma u cijelome svijetu po rastu prodaje, što nas čini izuzetno optimističnima. Osobito nas raduje što smo u prošloj poslovnoj godini stvorili gotovo 500 novih radnih mjesta. Kao rezultat investicije tvrtke IKEA i švicarske tvrtke Mutschler Outlet Holding AG, u outlet centru Designer Outlet Croatia zaposleno je oko 400 ljudi. Zaposleno je i 98 novih kolega u robnoj kući IKEA Zagreb te u dostavnim centrima u Rijeci, Splitu i Osijeku, čime je ukupan broj zaposlenika u IKEA Hrvatska gotovo 30 % veći u odnosu na godinu ranije. Želimo i nadalje razvijati svoje poslovanje u Hrvatskoj i doprinositi održivom ekonomskom razvitku cijele zajednice', istaknuo je Stefan Vanoverbeke, direktor IKEA Hrvatska i glavni direktor IKEA Jugoistočna Europa.

/ IKEA
Direktor IKEA Hrvatske Stefan Vanoverbeke

Najprodavaniji predmeti

Tijekom protekle poslovne godine prodano je skoro 13 milijuna proizvoda, od čega je 61,6 posto činio namještaj, a 38,4 ukrasi i dodatci za dom. MALM kolekcija namještaja te DVALA jastučnice, navlake i presvlake za krevet bili su najprodavaniji predmeti, dok je bijela ostala i dalje najpopularnija među bojama namještaja koje su kupci birali u robnoj kući IKEA Zagreb.

Robnu kuća IKEA Zagreb posjetilo je 1,8 milijuna kupaca, dok je u istom razdoblju internetska stranica IKEA.hr imala 13,8 milijuna posjeta. Putem internetske kupovine obavljeno je 43.397 narudžbi, od kojih je više od 40 % dostavljeno putem dostavnih centara u Rijeci i Splitu te Osijeku, koji je otvoren u lipnju 2018.

Otvaranjem dostavnih centara IKEA svoju ponudu želi učiniti još dostupnijom što većem broju ljudi u Hrvatskoj. Od lipnja ove godine u Splitu je otvoren i privremeni izložbeni prostor IKEA Malo misto, kao mjesto inspiracije i pomoći pri kupovini za poslovne i privatne kupce. Uz smanjenje cijena dostave koje su od sada jedinstvene za cijelu zemlju, IKEA će i dalje ulagati u dostupnost svoga asortimana.

IKEA kontinuirano provodi interne ankete zadovoljstva svojih zaposlenika. Njihove visoke ocjene potvrdilo je i 3. mjesto za najboljeg poslodavca u Hrvatskoj među velikim tvrtkama, i to drugu godinu zaredom.

IKEA je predana stvaranju pozitivnog utjecaja na zajednicu te je ove godine započela dugoročnu kampanju 'Ravnopravnost je bolja za sve'. Jedan od ciljeva je omogućiti jednake prilike zapošljavanja svima, neovisno o rodnim i drugim razlikama, te potaknuti zapošljavanje većeg broja žena na upravljačkim pozicijama. Trenutačno je u tvrtki IKEA Hrvatska 47 posto žena zaposleno na upravljačkim pozicijama.

Kao rezultat predanosti principima raznolikosti i uključivosti, IKEA je među prvima potpisala Povelju raznolikosti u Hrvatskoj te je osvojila nagradu Indeks DOP za društveno odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2021 05:51