USPORAVANJE

Po prvi put u sedam godina Kina odustala od ciljanog BDP-a: Sada želi ‘najbolje moguće‘ rezultate

Kineski bruto domaći proizvod je u prvom polugodištu porastao samo 2,5 posto na godišnjoj razini

Xi Jinping

 Selim Chtayti/Afp

Kina će se jako potruditi da postigne najbolje moguće rezultate za gospodarstvo ove godine, prenijeli su državni mediji u četvrtak nakon sastanka na visokoj razini vladajuće Komunističke partije, za razliku od prethodnih poziva da se ispuni puni godišnji cilj gospodarskog rasta.

U drugoj polovini 2022. Kina bi trebala "stabilizirati zaposlenost i cijene, održati gospodarstvo unutar razumnog raspona i nastojati postići najbolje moguće rezultate", prenijela je državna novinska agencija Xinhua nakon sastanka partijskog politbiroa kojim predsjeda predsjednik Xi Jinping i kojemu je tema bila procjena stanja u gospodarstvu.

Analitičari su uglavnom smatrali da Kina neće ostvariti ciljani gospodarski rast oko 5,5 posto za 2022. godinu koji je ranije predviđan, po prvi puta od 2015. godine. Gospodarstvu vrijednom 18.000 milijardi dolara ove su godine naštetile široke mjere zatvaranja zbog pandemije covida, uključujući i potpuna zaključavanja gradova poput Šangaja.

Kineski bruto domaći proizvod je u prvom polugodištu porastao samo 2,5 posto na godišnjoj razini što stavlja velik pritisak na drugo polugodište, u okruženju zabrinutosti zbog recesije u svijetu, neizvjesnosti zbog rata u Ukrajini i zabrinutosti zbog ponovljenih obustava rada uslijed covida.

Xi je na otvaranju foruma BRICS-a 22. lipnja rekao da će Kina poduzeti više mjera za postizanje svojih godišnjih gospodarskih ciljeva, dok će utjecaj prevencije i kontrole covida 19 smanjiti što je više moguće.

No tijekom posjeta gradu Wuhanu 28. lipnja, rekao je da će Kina ove godine "nastojati postići relativno dobru razinu gospodarskog razvoja".

U skladu s time je prošloga tjedna premijer Li Keqiang na Svjetskom gospodarskom forumu izjavio da će Kina "težiti relativno dobrim rezultatima gospodarskog razvoja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 05:13