Nova mjera

Po prvi put u povijesti proizvođačima jabuka isplaćen 20 mil kuna potpora za neobrano voće

Sa isplaćenim iznosom ublažit će se troškovi nastali zbog neubranih ili nepokupljenih jabuka i mandarina da ne bi bili izvor bolesti
Berba jabuka u Borincima, arhiva
 Damir Glibušić / CROPIX

Po prvi put u Hrvatskoj proizvođačima jabuka i mandarina isplaćeno je 20 milijuna kuna potpora za neubrano ili s tla nepokupljeno voće. Nove potpore kojima bi se trebali ublažiti troškovi nastali zbrinjavanjem zaostalog uroda, većina voćara ostala je ugodno iznenađena.

- Bio sam šokiran, no ugodno, kada sam vidio uplatu 10.500 kuna – rekao je đakovački voćar Marijan Bakula.

- Tih 10.500 kuna nije mali novac. S obzirom na malu površinu voćnjaka, nisam prolazio pri dodjelama sredstava s nižih razina. Zadovoljan sam, ovako rješavam i robu i radnu snagu, urod ne ostaje neubran, a tako nema ni poticanja bolesti - kaže Bakula.

Naime, pravo na ovu vrstu potpore ostvarilo je čak 842 jabučara s s 3016 ha, odnosno svaki proizvođač upisan u Upisnik poljoprivrednika i ARKOD sustav za identifikaciju parcela, ali i oni koji su zadovoljili sve uvjete i kriterije prihvatljivosti iz Programa potpore za proizvođače jabuka za 2019. Program je Ministarstvo pripremilo na temelju Zakona o poljoprivredi, a iznos potpore utvrđen je razmjerno površinama voćnjaka za koje je podnesen zahtjev za potporu, piše Glas Slavonije.

Ministrica Marija Vučković u kolovozu je na sjednici Vlade istaknula da se proizvodnja jabuka godinama nalazi u velikim problemima, a voćari su nakon dvije godine suočavanja s mrazom, u 2018. naišli na hiperprodukciju proizvodnje s jedne strane, a s druge na nedostatak radne snage, kao i rashladnih kapaciteta, te na niske otkupne cijene u trenutku berbe.

- Sve je to bilo razlog da se velik dio ploda ne ubere, ostane na stablima ili ne pokupljen ispod njih, što je potencijalni rizik od širenja bolesti. Da bi se takva opasnost smanjila i otklonila te da bi se intenzivni nasadi jabuka, što su 40 % voćarske proizvodnje RH, održali u dobrom stanju, voćarima će ova potpora pomoći u podmirenju troškova uklanjanja neobranih ili otpalih plodova jer je to znatan dodatni, nestandardni trošak za proizvođače - navode u Ministarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:24