Dobra informacija

'Po prvi put trezorski zapisi s valutnom klauzulom izdani su uz negativnu kamatnu stopu'

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 81 milijun kuna i 32 milijuna eura vrijedne trezorske zapise
Zdravko Marić
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u utorak je dobrom informacijom ocijenio izdavanje trezorskih zapisa s valutnom klauzulom po prvi put uz negativnu kamatnu stopu.

"Danas smo prvi put izdali trezorske zapise uz valutnu klauzulu, na godinu dana, s negativnom kamatnom stopom od 0,05 posto. To je prvi put i mislim da je to dobra informacija za sve", rekao je Marić novinarima pred Banskim Dvorima.

Ministarstvo financija u utorak je na aukciji prodalo 81 milijun kuna i 32 milijuna eura vrijedne trezorske zapise, manje od planiranog, pri čemu je eursko izdanje po prvi put plasiralo uz negativnu kamatnu stopu.

Ususret dospijeću 199 milijuna kuna i 50 milijuna eura trezoraca, Ministarstvo je na upis ponudilo 200 milijuna kuna i 40 milijuna eura. Financijske institucije podastrle su 50 milijuna eura vrijedne ponude za izdanje eurskih trezoraca, a Ministarstvo ih je prihvatilo 32 milijuna eura.

Eurski trezorci su izdani na rok od godine dana, uz negativnu kamatnu stopu od 0,05 posto, što znači da će sad po prvi put financijske institucije ustvari plaćati Ministarstvu da drže svoj novac u tom vrijednosnom papiru. Za kunske su trezorske zapise financijske institucije podastrle ponude u ukupnoj vrijednosti od 81 milijun kuna, koje je Ministarstvo sve prihvatilo. Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godinu dana u vrijednosti od 81 milijun kuna, uz kamatnu stopu od 0,07 posto, što je za 0,01 postotni bod manje nego na prošlotjednoj aukciji.

Uz dospijeće 199 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca smanjuje se za 118 milijuna, na 17,84 milijarde kuna. Eurski saldo duga po trezorcima, pak, smanjuje se za 18 milijuna, na 100,6 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 01:34