PISALI SU HERA-I

Plinare pritišću, traže veće cijene nabave plina: ‘Dovedeni smo u bezizlaznu situaciju‘

Trenutni cjenik HERA-e ograničava plinarama cijenu nabave na iznos od 4,7 centa za kilovatsat plina.
 Željko Puhovski/Cropix

Iako je Vlada prošlog tjedna za još šest mjeseci produljila energetski paket pomoći građanima koji uključuje i subvencije plinarama kako ne bi dizale cijene plina, najvažnije domaće plinare uputile su zahtjev Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA) da se prekine s ograničavanjem cijene nabave plina ili dozvole više cijene.

Riječ je o plinarama koje potrošače opskrbljuju plinom u javnoj usluzi koja je praktički progutala tržišnu opskrbu nakon što su burzovne cijene plina u proljeće 2022. skočile nekoliko stotina posto zbog ruske invazije na Ukrajini.

- Primjenom postojećih ograničenja dovedeni smo u bezizlaznu situaciju koja je rezultirala poslovanjem s enormnim gubicima - navodi se u primjedbama Geoplina, jednog od opskrbljivača plinom u javnoj usluzi, na prijedlog nove Metodologije utvrđivanja iznosa tarifnih stavki u javnoj usluzi koju je HERA stavila na javnu raspravu. I u novoj metodologiji, naime, HERA predlaže ograničenje troška nabave plina za plinare u iznosu koji će tek biti određen sve kako bi se spriječilo dizanje cijena za građane i dio poduzetništva najesen.

Nedovoljne naknade

Plinare traže da im se ukine spomenuto ograničenje, iako im je Vlada zajamčila naknadu razlike između cijene nabave koju su dužni, sukladno ograničenjima HERA-e, obračunati na računima za kućanstva i dio poduzetništva, i stvarne cijene nabave iz ugovora s trgovcima.

Iz primjedbi plinara proizlazi da spomenuta Vladina naknada ne uklanja rizik u njihovu poslovanju ili ga ne uklanja u dovoljnoj mjeri. Spominju gubitke i od 40 milijuna eura na razlici između stvarnih troškova nabave plina i troška koji mogu obračunati kupcima.

- Smatramo da ograničenje troška opskrbe plinom značajno šteti pravoj natječajnoj utakmici. Poučeni iskustvom sa zadnjeg natječaja i činjenice da 20 posto opskrbljivača nije imalo financijsku snagu održati djelatnost i na taj način izgubilo dozvolu, evidentno je da se radi o rizičnoj djelatnosti koja je značajno vezana za tržišna kretanja - upozorio je regulatora riječki Energo.

Dozvolu za opskrbu plinom u javnoj usluzi zbog financijskih poteškoća, podsjetimo, izgubili su u proljeće 2022. Ivaplin (područje Ivanić-Grada u Zagrebačkoj županiji), Brod Plin iz Slavonskog Broda i Zelinske komunalije koje su plinom opskrbljivale kućanstva u Svetome Ivanu Zelini i općini Bedenica. Prema pravilima regulatora, kupce plina posrnulih plinara, njih oko 41 tisuće, preuzeo je HEP Plin.

Tomaševićev apel

Da bi zbog financijskih poteškoća bez dozvole mogao ostati i najveći opskrbljivač plinom u javnoj usluzi u zemlji, Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZO), tvrdio je, podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u jeku divljanja burzovnih cijena plina sredinom 2022. To se ipak nije dogodilo, a sada i GPZO traži ukidanje ograničenja i povećanje cijene nabave plina koju plinare mogu obračunati svojim mušterijama.

- Povećanje troška opskrbe plinom koju predlažemo bio bi mehanizam koji omogućava kompenzaciju za izvanredne operativne troškove i koji jamči kupcu u obvezi javne usluge sigurnu uslugu - apeliraju iz najvećeg opskrbljivača plinom u javnoj usluzi u zemlji. I E-ON Plin zauzeo se za povećanje cijene nabave plina u cjeniku koji će HERA, kako se očekuje, donijeti do kraja travnja ove godine.

Neizvjesna jesen

Trenutni cjenik HERA-e za javnu uslugu plinom ograničava plinarama cijenu nabave na iznos od 4,7 centa za kilovatsat plina. Iz nove metodologije za izračun cijena plina u javnoj usluzi plinare su očito iščitale kako će i u novom cjeniku ograničenje troška nabave plina biti otprilike na sadašnjoj razini pa traže uklanjanje ograničenja ili povećanje sadašnjeg iznosa od 4,7 centa po kilovatsatu.

Iz odgovora regulatora na spomenute primjedbe plinara može se zaključiti kako bi opskrbljivačima moglo biti udovoljeno kada je u pitanju povećanje sadašnjeg iznosa troška nabave, ali bi, prema istome izvoru, ograničenja iznosa nabave plina i dalje bila na snazi.

U svakom slučaju, sadašnje dozvole opskrbljivačima plina na javnu uslugu vrijede do 30. rujna ove godine, kada i istječe spomenuti Vladin paket energetske pomoći. Što će s cijenama plina biti nakon 30. rujna, ovisi, prije svega, o rezultatima predstojećih parlamentarnih izbora. Do kraja rujna ove godine bit će donesene i odluke o produljenju dozvola za sadašnje opskrbljivače u javnoj usluzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:03