Otvaranje sezone?

Plenković: 'U pregovorima sam s češkim kolegom Babišem oko dolaska njihovih turista'

Plenkovićev tweet dolazi nakon što je u medijima objavljeno da je češko udruženje putničkih agencija predložilo otvaranje svojevrsnih turističkih koridora
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Premijer Andrej Plenković objavio je u petak na svom Twitter profilu da je razgovarao sa svojim češkim kolegom Andrejom Babišem i da su dogovorili da turistički ministri dvije zemlje predlože modele dolaska čeških turista u Hrvatsku tijekom ovogodišnje turističke sezone.

"U kontekstu odličnih odnosa Hrvatske i Češke, razgovarao sam s češkim kolegom te smo dogovorili da ministar turizma Gari Cappelli i ministrica Klara Dostalova predlože prihvatljive modele dolaska čeških turista u Hrvatsku", stoji uz ostalo u Plenkovićevom tweetu.

Plenkovićev tweet dolazi nakon što je u medijima objavljeno da je češko udruženje putničkih agencija predložilo otvaranje svojevrsnih turističkih koridora, pa i prema Hrvatskoj, slijedom želje čeških turista da idu na odmore i more, oni koji dobiju potvrdu da su zdravi.

O tome se u četvrtak izjasnio i ministar turizma Gari Cappelli poručivši da su takve inicijative očekivane i prvi znaci s tržišta, koje, po njegovoj ocjeni, ne može dugo izdržati pritisak da ne radi, kao i da realizacija takvih inicijativa ne ovisi samo o željama turista i poslovnih partnera u turizmu nego i od mjera i odluka nacionalnih epidemioloških stožera i vlada.

I iz samog turističkog sektora, posebice iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) su takvu inicijativu iz Češke ocijenili dobrodošlom. Nadaju se da će biti moguće nešto i ostvariti jer je i to jedna od prilika za popraviti 'sliku' ove turističke godine.

Cappelli i češka ministrica Dostalova idući tjedan o mogućnostima za turizam

Ministar turizma Gari Cappelli idući će se tjedan čuti s češkom ministricom Klarom Dostalovom kako bi zajedno našli mogućnost dolaska čeških turista u Hrvatsku, najavio je Cappelli u petak u telefonskoj izjavi za Hinu, nakon što su o toj temi telefonski razgovarali hrvatski i češki premijer.

Napominjući kako je i on priustvovao telefonskom razgovoru premijera Andreja Plenkovića i njegovog češkog kolege Andreja Babiša, ministar Cappelli dodaje da je dogovoreno da se idući tjedan sa češkom ministricom zaduženom uz ostalo i za turizam Dostalovom čuje oko tog, kako kaže, turističkog 'mosta'.

"Nas svoje smo određeni da nađemo mogućnosti da se to realizira, a sa sličnom praksom bismo nastavili i za neka druga zainteresirana tržišta", poručio je Cappelli.

O takvim temama odnosno mogućnostima otvaranja turističkih pravaca i prometa po popuštanju mjera zaštite od koronavirusa te ukupno o turizmu razgovarat će se i krajem travnja na velikoj ministarskoj konferenciji koju saziva Hrvatska.

"Ta je konferencija bila planirana za održavanje u Dubrovniku 27. travnja, no sada ćemo to na taj datum obaviti video vezom i okupiti gotovo sve ministre turizma i druge dužnosnike zaduženih za turizam iz gotovo svih zemlja-članicama EU-a. Raspravit ćemo i razne modele, prijedloge i mogućnosti za postupno pokretanje turističkog prometa, među kojima su i uspostava turističkih koridora, što su predložili Česi", kazao je Cappelli.

Nakon te konferencije predložit će određene ideje, rješenja pa i uvjete za turizam svojim vladama, uključujući i one za otvaranje granica, i da se onda to provodi i na razini EU, možda i da se na neki način i regulira. Cappelli kaže da su određeni dogovori mogući i između pojedinih zemalja, čemu su sada primjer Hrvatska i Češka, ali uz uvažavanje uputa, mjera i epidemiološke slike koronavirusa u obje zemlje i okruženju.

Češko tržište vrlo važno za hrvatski turizam

Češko tržište za hrvatski turizam je jedno od najvažnijih tradicionalnih tržišta, s kojeg su turisti u Hrvatsku dolazili, neki kažu, oduvijek, pa i kada skoro nitko drugi nije, u doba Domovinskog rata, a i poslije, početkom 2000.-ih su bili među prvim brojnijim stranim turistima.

Hrvatski Jadran Česi nerijetko nazivaju i 'svojim morem', a poznato je i da dosta njihovih građana ima kuće, vikendice, vile, plovila i drugo u vlasništvu u Hrvatskoj.

Sve godine do sada su zadržali svoju poziciju među top 10 stranih tržišta u hrvatskom turizmu, s manjim oscijalacijama dolazaka i noćenja, a samo prošle godine došlo ih je 790,3 tisuće, koji su ostvarili 5,4 milijuna noćenja. Iako je to u odnosu na 2018. bilo jedan posto manje dolazaka i 2 posto manje noćenja, time su u ukupnim noćenima zadržali udjel od 5 posto i šesto mjesto među stranim tržištima, primjerice ispred UK, a iza Poljske i Italije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:49