PRESICA U VLADI

Plenković: ‘Sberbank Hrvatska je danas dio HPB-a‘; Vujčić: ‘Banka mijenja ime i logo‘

‘Na ovaj način smo još jednom pokazali, ne samo da smo reagirali politički i principijelno dobro, već i financijski i ekonomski dobro‘, rekao je premijer

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Hrvatska poštanska banka (HPB) kupila je Sberbank Hrvatsku za 71 milijun kuna, a da je došlo do likvidacije ukupna šteta dosegnula bi oko osam milijardi kuna, što je spriječeno, poručio je u srijedu guverner HNB-a Boris Vujčić.

Naime, kako su sinoć priopćili iz HNB-a, Jedinstveni sanacijski odbor donio je odluku, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) kao nacionalnim sanacijskim tijelom, kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb, a novi vlasnik te banke postaje Hrvatska poštanska banka d.d.

Guverner Vujčić je istaknuo da je taj proces bilo moguće ostvariti samo tako da se banka hitno proda, inače bi išla u likvidaciju, a ta likvidacija bi značila isplatu osiguranih depozita, što je trošak veći od 3,8 milijardi kuna, a značilo bi i da bi velik dio depozita poduzeća i neosiguranih depozita također bio izgubljen.

"To bi bila značajna ekonomska šteta koja se može mjeriti otprilike visinom od osam milijardi kuna. To je spriječeno", istaknuo je Vujčić na konferenciji za medije u Banskim dvorima, kojoj su nazočili i predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Rekao je i da je Sberbank dosad bio vrlo uspješan i dobar, s kapitalnom adekvatnošću od gotovo 20 posto.

"Spajanjem s HPB-om imamo jednu vrlo dobru, jako kapitaliziranu, likvidnu, efikasnu banku i svi mogu biti mirni. Depoziti su sada sigurni, kako građana tako i korporativnog sektora", poručio je guverner.

Otkrio je da će se u idućim danima doznati kako će se zvati nova banka, jer će Sberbank Hrvatska promijeniti ime i logo, a u jednom trenutku će doći i do njenog spajanja s HPB-om, no to se neće dogoditi prije no što se dovrši proces uvođenja eura.

Kako je izvijestio Vujčić, od prošlog četvrtka i uvođenja sankcija Rusiji od strane EU-a i SAD-a, građani i poduzeća su iz hrvatske podružnice Sberbanke podignuli više od 200 milijuna eura.

Zbog tog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) je u ponedjeljak objavila da Sberbank d.d. "propada ili će vjerojatno propasti", a o toj ocjeni je obavijestila Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je donio odluku o dvodnevnom moratoriju poslovanja Sberbank, taj moratorij je istekao sinoć u ponoć, a prije njegova isteka objavljena je odluka o pokretanju postupka sanacije nad Sberbank d.d.

Inače, Sberbank Europe je početkom studenoga prošle godine izvijestila o prodaji svojih podružnica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Srbiji i Sloveniji beogradskoj AIK Banci, slovenskoj Gorenjskoj banci i Agri Europe Cyprus Limitedu. Vujčić je potvrdio da su kontaktirali s AIK bankom, koja je već bila u procesu licenciranja, no u ovakvim izvanrednim okolnostima nije bilo mogućnosti da se taj proces licenciranja završi na brzi način.

Guverner je rekao da je AIK banci "sve jasno" i da ne očekuje nikakve probleme po tom pitanju.

Plenković: Poduzeli smo maksimalne napore

Predsjednik Vlade Andrej Plenković također je poručio da bi likvidacija imala negativne reprekusije za štediše u banci, samu banku, ali i za hrvatski financijski sustav, s obzirom da bi Hrvatska agencija za osiguranje depozita (HAOD) morala isplatiti oko 3,8 milijarde kuna osiguranih depozita.

Rekao je da su Vlada i HNB u tijesnoj suradnji poduzeli maksimalne napore te koordinirali aktivnosti s Jedinstvenim sanacijskim odborom da se dogodi ono što je jučer objavljeno. Istaknuo je da je HPB iskazala interes i bila spremna "uskočiti" te preuzeti Sberbanku.

- Ta činjenica umiruje štediše. Nema potrebe da više itko podiže svoja sredstva, Sberbank Hrvatska je danas dio Hrvatske poštanske banke. U sljedećim danima, sanacijska će uprava preuzet će upravljanje nad bankom. Izgledno je da će u nekom kratkom roku doći do preimenovanja i ona će nastaviti normalno poslovati - rekao je premijer.

"Na ovaj način smo još jednom pokazali, ne samo da smo reagirali politički i principijelno dobro, već i financijski i ekonomski dobro, spriječili likvidaciju banke, koja je po udjelu na tržištu na osmom mjestu, te omogućili da nastavi funkcionirati" poručio je predsjednik Vlade, između ostalog apostrofiravši i da je Hrvatska na putu u eurozonu još jednom pokazala snagu, učinkovitost i brzinu rješavanja problema.

Marić: Ojačan portfelj HPB-a

Ministar financija Marić je također poručio da je Vlada stala iza svog financijskog sustava i svojih građana, štediša banke, odlučivši se na jedan pravovremen i odlučan potez

Zajedno s kolegama iz drugih institucija, uspjelo se uvjeriti europske institucije da je ovo najbolje rješenje za Hrvatsku, te da se dade šansa banci da nastavi funkcionirati, naveo je.

Ovom transakcijom, ustvrdio je potpredsjednik Vlade, jača se bankarski portfelj HPB-a, a ocijenio je i da je ovo dobar zalog za buduće korake te banke, pri čemu je dobar dio toga ovom transakcijom i ostvaren.

Naime, kako je istaknuo Marić, aktualna uprava HPB-a je od većinskog vlasnika, države, dobila jasan naputak da unutar postojeće kapitalne strukture pronađe određene rezerve, kako bi ojačala tu strukturu, te da bude spremna za tržišne iskorake.

"I to je uspješno napravljeno", poručio je Marić, dodajući da naravno nitko nije mogao očekivati da će se dogoditi agresija Rusije na Ukrajinu.

Apostrofirao je i da u slučaju da je moralo biti isplaćeno 3,8 milijardi kuna depozita u Sberbanci koji su bilo osigurani sustavom osiguranja depozita, fond za osiguranje depozita pri HAOD-u bi se opet morao puniti uplatama drugih komercijalnih banaka, kojima su klijenti ostali građani, a, kako je rekao Marić, taj trošak se uvijek na određeni način podijeli ili prenese i na štediše.

"Dakle, ovdje govorimo i o očuvanju štediša Sberbanke, svih ostalih štediša u Hrvatskoj, ali i cijelog financijskog sustava", poručio je Marić, dodajući da je Sberbank sada hrvatska banka, pozvavši sve one koji su se povukli iz te banke da se vrate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:50