Konferencija u Šibeniku

Plenković: Prvo fiskalna konsolidacija, a nakon toga slijede reformski zahvati

U Šibeniku se održava konferencija Dani regionalnog razvoja i EU fondova
Andrej Plenković
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Premijer Andrej Plenković pozvao je danas u Šibeniku otvarajući konferenciju Dani regionalnog razvoja i EU fondova na zajedništvo Vlade i lokalnih vlasti u privlačenju novca iz EU fondova. Takvo zajedništvo, pojasnio je premijer, neophodno je zbog glavnih ciljeva države u regionalnoj i politici privlačenja novca iz EU fondova.

- Naši glavni ciljevi su smanjenje nejednakosti unutar države i dostizanje razvijenijih članica EU u gospodarskom razvoju - naveo je premijer, prešavši na osvrt o radu Vlade koju predvodi. Preduvjet svega u ekonomskoj politici, kazao je, su zdrave javne financije i fiskalna konsolidacija.

- U sređivanju javnih financija imamo rezultate, postižemo proračunski suficit u kontinuitetu. Nakon fiskalne konsolidacije idu reformski zahvati, mislim da i tu imamo rezultate, možda nismo dovoljno agresivni u podsjećanju na to - ocijenio je Plenković, označivši kao područja reformi obrazovanje, porezni i mirovinski sustav. Na konferenciju o regionalnom razvoju i EU fondovima stiglo je više stotina predstavnika lokalne samouprave, no ništa slabiji nije ni sastav Vlade.

Uz premijera i resornu ministricu regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijelu Žalac, na spomenutom skupu su i potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i šumarstva Tomislav Tolušić, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva, obrta i poduzetništva Darko Horvat, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. Osim njih, predstavnicima županija, gradova i općina o mogućnostima EU fondova u regionalnom razvoju govorit će i predstavnici devet članica EU i Makedonije.

Nadovezavši se na premijera Plenkovića u isticanju dosega trenutne Vlade, ministrica Žalac upozorila je da se prije mandata ove Vlade Hrvatska nalazila na devet posto ugovorenosti ponuđenog novca iz EU.

- Sada smo na 54 posto ugovorenosti, a postigli smo značajan napredak i prema ostalim pokazateljima o korištenju novca iz EU - kazala je ministrica Žalac.

Sudionicima skupa obratit će se video porukom Gunther Oettinger, povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse. Nakon toga uslijedit će nekoliko panela.

Sibenik, 051018. 
Konvencijski centar Amadria Park u Solarisu. 
Svecano otvaranje konferencije Dani Regionalnog razvoja i EU fondova. 
Na fotografiji: Gabrijela Zalac.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX
Gabrijela Žalac

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:45