PRVI SASTANAK

Plenković primio europskog kralja piletine: ‘Hrvatska je jako privlačna zemlja za investicije‘

‘Osim prehrambene industrije i uzgoja peradi Hrvatska ima veliki investicijski potencijal i u drugim gospodarskim sektorima‘

Igor Mezapa, ukrajinski investicijski bankar, Ivica Pirić, počasni ukrajinski konzul u Hrvatskoj, Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, Jurij Kosiuk, vlasnik Perutnine Ptuj i Pipo Čakovec, Dubravko Folnović, glavni direktor Perutnine Ptuj – Pipo Čakovec

 Jutarnji list

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primio je u četvrtak ukrajinskog poduzetnika Jurija Kosiuka skupa sa počasnim ukrajinskim konzulom u Splitu Ivicom Pirićem. Jurij Kosiuk, o kojem je Jutarnji već pisao, većinski je vlasnik ukrajinske kompanije Mironivski Hliboproduct, koja je prije više od dvije i pol godine preuzela Perutninu Ptuj u čijem vlasništvu je Pipo iz Čakovca. U Ukrajini ga često tituliraju kao europskog i ukrajinskog kralja piletine.

Kosiuk nam je u kratkom telefonskom razgovoru kazao da je ovo njegov prvi sastanak s hrvatskim dužnosnicima od kada je u njegovom vlasništvu Perutnina i Pipo. Kazao je da je sastanak s predsjednikom Vlade RH bio jako produktivan i da je vrlo zadovoljan tim sastankom.

- Zahvaljujući sastanku dobio sam potvrdu kako je Hrvatska jako privlačna zemlja za investicije. I to ne samo što se tiče prehrambene industrije i uzgoja peradi nego ima veliki investicijski potencijal i u drugim gospodarskim sektorima - istaknuo je Jurij Kosiuk.

Kosiuk dodaje da je sa vodećim ukrajinskim poduzetnicima bio jedan od sudionika inicijative oko načina što bi Ukrajina trebala napraviti kako bi bila poželjna za inozemne investicije.

image

Igor Mezapa, ukrajinski investicijski bankar, Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH, Jurij Kosiuk, vlasnik Perutnine Ptuj i Pipo Čakovec, Dubravko Folnović, glavni direktor Perutnine Ptuj – Pipo Čakovec, Ivica Pirić, počasni ukrajinski konzul u Hrvatskoj

Jutarnji list

- Uvjerio sam se da je Hrvatska otvorena za privlačenje investicija upravo na način kako smo mi predlagali da bude Ukrajina. Hrvatska će biti sve poželjnija za investicije jer se nalazi na ispravnom putu - istaknuo je Kosiuk.

Jurij Kosiuk kaže da je jako zadovoljan poslovanjem Perutnine Ptuj i Pipa. Dodaje da skupa sa kooperantima u Hrvatskoj zapošljava oko 1500 radnika, a da je do sada u Perutinu Ptuj uložio više stotina milijuna eura.

- Uložili smo značajna sredstva u oba pogona i u Ptuju i u Čakovcu. Zadovoljni smo rezultatima tih investicija i imamo u planu uložiti dodatna i to vrlo ozbiljna sredstva, kako u podizanje kvalitete tako i u podizanje proizvodnih kapaciteta. O tome sam i razgovarao s premijerom Plenkovićem, ali sam mu otkrio i zainteresiranost za investicije i u druge segmente gospodarstva poput proizvodnje i prerade žitarica, povrća, hrane, ali i u turizam. Činjenica je da će u Hrvatskoj segment turizma još više rasti i da će narasti samim tim i potražnja za prehrambenim proizvodima - istaknuo je Kosiuk koji dodaje da će pozvati svoje kolege istaknute ukrajinske poslovne ljude da investiraju u Hrvatsku. Kosiuk je otkrio da bi za otprilike godinu dana mogli svjedočiti njegovim velikim investicijama u Hrvatsku. Nije htio reći ništa konkretno osim da će graditi velike objekte u kojima će radnici imati velika primanja i da se radi o ulaganju u poljoprivredni sektor. Njegova kompanija Mironivski Hliboproduct inače izvozi u 92 države.

Ivica Pirić, koji se upravo vratio iz Uzbekistana, istaknuo je da je zadovoljan sastankom s predsjednikom Vlade te dodao da odmah nakon ovog sastanka putuje u Kijev kako bi obavio završne pripreme oko njegovog dijela organizacije ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma, koji će se održati u srijedu 8. 12. 2021. godine.

- Na gospodarskom forumu će sudjelovat će oko 90 tvrtki iz Hrvatske, od kojih jedan dio već plasira svoje proizvode na ukrajinsko tržište, a jedan dio traži način plasmana svojih proizvoda. Nakon toga idem u Kazahstan gdje ću se sastati s potpredsjednikom Kazahstanke Vlade oko izlaska hrvatskih tvrtki na kazahstansko tržište - pojašnjava Pirić koji ističe podršku Vlade RH oko gospodarskih inicijativa na tržištu Ukrajine, Kazahstana, Azerbejdžana,Turkmenistana i Uzbekistana - istaknuo je Pirić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 10:33