BIM modul

PlanRadar predstavio veliku novost

Preglednikom BIM modela, PlanRadar omogućuje upraviteljima i voditeljima objekata kao i građevinskim tvrtkama te arhitektima i inženjerima još učinkovitiji svakodnevni rad
 PlanRadar

Hrvatsko-austrijski startup PlanRadar, koji je usred pandemije primio investiciju od 30 milijuna eura od Insight Partners, E.ventures i drugih investitora, zaokružio je svoj softver s funkcionalnosti razmjene podataka ograđenju isključivo u digitalnom obliku tzv. BIM modul.

PlanRadar, koji je razvio cloud platformu za digitalizaciju građevinske industrije, koristi 5.500 građevinskih i inih biznisa na preko 25.000 projekata u 43 države, uključujući i Hrvatsku. Ovaj startup je 2019. godine EY proglasio Poduzetnikom godine.

Proširenje softvera PlanRadar preglednikom BIM modela omogućit će upraviteljima i voditeljima objekata kao i građevinskim tvrtkama te arhitektima i inženjerima još učinkovitiji svakodnevni rad.

- Kontinuirano osluškujemo potrebe naših korisnika kako bi unaprijedili softver PlanRadar. Predstavljanjem ove inovacije, korisnici mobilnu i web aplikaciju PlanRadar mogu koristiti kao BIM preglednik u uredu i na gradilištu, tako da više nemaju potrebe nabavljati zasebnu programsku opremu za pregledavanje takvih modela, koji su danas standard. Nadalje, podaci o građevinskim i nekretninskim objektima koji su sadržani u BIM modelu, a koji su prenijeti u PlanRadar, prikazuju se izravno u BIM pregledniku unutar same aplikacije. To znači da će ticketi i sve u njima sadržane informacije o nedostatcima, zadacima i nedovršenim poslovima biti vidljivi i u 3D prikazu objekta, a moći će se dijeliti sa svim korisnicima koji su u PlanRadaru za to ovlašteni, jednako kao i u već dobro uhodanom načinu rada u aplikaciji. Ova najnovija inovacija samo je jedan u nizu koraka koji će našim korisnicima osigurati još učinkovitiji rad - izjavio je Bojan Petković, direktor tvrtke PlanRadar za Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju.

IFC standard

S već sada dostupnim ažuriranjem softvera, BIM modeli se u PlanRadar mogu uvesti u skladu s IFC standardom ('Industry Foundation Classes' tj. 'informacija za građenje'), nezavisnim i međunarodno priznatim formatom podataka. Nakon uvoza modela, korisnicima su na raspolaganju sve detaljne karakteristike građevine koje su sadržane u BIM objektu – pozicija, dimenzije, vrste materijala i brojni drugi detalji. Svaki defekt, komentar ili radni zadatak za svaki od pregledanih građevinskih i nekretninskih objekata zahvaljujući softveru PlanRadar lako unosi na ovako dostupne BIM modele, a zatim i delegira te komunicira s članovima tima kojima je potrebna informacija. Također, PlanRadar kao BIM preglednik omogućava jednostavno prebacivanje perspektive korisnika s 3D modela na 2D i obrnuto, što dodatno olakšava evidenciju nedostataka i distribuciju informacija, ovisno o tome kome je potrebno dostaviti koje informacije i u kojem formatu. Bilješke iz PlanRadara moguće je ponovo prebaciti u CAD softver, čime se praktično zatvara čitav krug razmjene podataka na jednom građevinskom projektu.

- Zahvaljujući novom modulu PlanRadara omogućena je daljnja uporaba BIM modela i u fazi izvođenja i praćenja. Od velike je važnosti nastavak korištenja BIM modela i iskorištavanja prednosti BIM načina rada i nakon projektiranja. Na ovaj način komunikacija između projektanta, nadzora i izvođača može se odvijati i na pdf nacrtima, ali i na BIM modelu - izjavila je Monika Mlakić, mag. ing. aedif i BIM trener tvrtke Baldinistudio te dodala.

Nova funkcija

- Izvozom dodijeljenih zadataka/ticketa u BCF-u (engl. BIM Collaboration Format) osigurana je komunikacija s BIM softverima za modeliranje i analizu i platformama za upravljanje. U slučaju bilo kakvih promjena tijekom izgradnje, projektant na jednostavan način dobiva jasnu informaciju što i gdje promijeniti unutar modela. Na taj se način nova dokumentacija i model na gradilište dostavljaju u najkraćem mogućem roku - poručila je Mlakić.

Ova nova funkcija idealan je dodatak provjerenom radu s dosadašnjim prikazom podataka, koji je baziran na dvodimenzionalnim, digitalnim građevinskim nacrtima. Kao i sve verzije aplikacije PlanRadar (web, iOS, Android i Windows), ticketi i sve ostale komponente će u trodimenzionalnom prikazu biti dostupne na svim jezicima na kojima je inače dostupan PlanRadar, uključujući i na hrvatskom jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. kolovoz 2023 16:22