Višemilijunski projekt

Planiraju napraviti cijelo novo naselje? Općina će jeftino građanima podijeliti 152 kuće

'Naš je cilj da one budu 50 posto vrijednosti trenutnih nekretnina na ovom području', poručio je načelnik
Panorama Općine Andrijaševci
 Općina Andraševci

Nesvakidašnja demografska mjera u Andrijaševcima kod Vinkovaca. Na prostoru derutnog polja koje je općina dobila od države, vlasti planiraju napraviti novo suvremeno naselje sa 152 kuće za sve one koji žele ostati u sada već raseljenoj Slavoniji.

- Naš je cilj da one budu 50 posto vrijednosti trenutnih nekretnina na ovom području. Dakle, ako je redovna cijena kvadrata kuće 1000 eura, mi želimo da ona ovdje bude 500 eura. Tako jedino možete ljude ovdje dovesti - kaže načelnik općine Andrijaševci, Damir Dekanić.

No, kako navodi RTL, ovaj višemilijunski projekt s cjelokupnim sportskim i gospodarskim sadržajem, te komunalnom infrastrukturom neće moći proći bez pomoći države i EU fondova.

- Imamo idejno rješenje i tražimo modele kako najbolje uključiti i državu i Europsku Uniju da bi zajedno našli model financiranja - kaže zamjenik načelnika općine Ante Rajković.

Da interesa za ovim najvećim projektom u općini postoji, pokazuje i primjer Sanje Vukelić iz Andrijaševaca.

- Ja bih svakako savjetovala svom djetetu da ostane u Slavoniji. Ja čvrsto ostajem u Slavoniji i svojoj djeci i unucima ću savjetovati da ostanu ovdje jer Slavonija je i budućnosti i prošlost i sadašnjost – dodaje Vukelić.

Njeno mišljenje dijeli i Ivan Dejanović, ali smatra kako gradnja samih kuća nije dovoljna.

- Naravno da treba poticati stambeno zbrinjavanje, ali više mislim da bi trebalo biti poslovnih objekata za zapošljavanje. Jedino što će zadržati ljude na ovom mjestu su poslovi. Za osnovati obitelj treba financijska stabilnost – objašnjava Dejanović.

Dok projekt ide prema Europskoj uniji, ide se i s kriterijima za one koji se žele prijaviti na natječaj, ali ide se i prema modelima kako do kuće.

- Da pojedincima i obiteljima damo zemljište na kojem će sami graditi ali po standardu i uvjetima koji su određeni - da ne dođe do velikih odstupanja. I drugi model je da mi izgrađujemo objekte i onda ljudi ulaze u objekte i putem kredita otplaćuju - objašnjava Dekanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 19:58