Nakon dogovora

Pivci moraju sjesti za stol i otvoriti pregovore sa Šaranovićem

Vlasnik Kappa Star Limiteda, koji je drugi po veličini dioničar, morat će pojasniti što smatra pod 'uspješnom suradnjom'
Ilustracija - tvornica Kraš
 Marko Todorov / Hanza Media

Subotnjom objavom da je Mesna industrija Braća Pivac postigla dogovor s radnicima Kraša o preuzimanju njihovih dionica, čime je stekla kontrolni paket tvrtke, nestao je motiv srpskog poduzetnika Nebojše Šaranovića da i dalje kupuje dionice na burzi.

Njegovim povlačenjem cijena dionica Kraša u ponedjeljak je pala 31,4 posto; s 1050 kuna, koliko je iznosila u petak, na 720 kuna. Interes vlasnika dionica za prodaju i po tako niskoj cijeni nije bio zanemariv (promet je iznosio 2,5 milijuna) jer, ističe jedan sudionik na tržištu kapitala, “očito strahuju što će biti sutra”.

Daljnji planovi

Kakvi su daljnji planovi srpskog poduzetnika i koje su mu opcije uopće na raspolaganju ostaje za vidjeti, ali u njegovom timu tek podsjećaju na to da su spremni biti “aktivan manjinski dioničar, čije će djelovanje biti usmjereno na dobrobit kompanije i radnika”. U skladu s paketom koji posjeduju, ističu, zalagat će se “da se Kraš dodatno razvija, njegova proizvodnja u Hrvatskoj, i da se otvaraju nova radna mjesta”. Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu Šaranovića, procjenjuje se, u Krašu je došla do udjela od 26 do 27 posto. Za odluke koje će ubuduće trebati dvotrećinsku većinu skupštine, kao što su neke statutarne izmjene ili dokapitalizacija, menadžment tvrtke ubuduće će morati dobiti i njegov glas.

- Nije lijepo upravljati kad imate nekoga tko je vlasnik gotovo 30 posto kompanije i protiv vas je. Stoga takve priče završavaju na način da se vlasnici-partneri dogovore. U jednom trenutku to mogu biti neke manje važne izmjene, ali može se naći, primjerice, i odluka da se Kraš seli iz grada na neku drugu lokaciju. Ukratko, partneri će se morati sjesti za stol i pregovarati - kaže korporativni analitičar koji je želio ostati anoniman. Pritom dodaje da je teško znati što Šaranović može tražiti za “uspješnu suradnju”.

Odluku o prodaji dionica Pivcima radnici Kraša okupljeni u ESOP-u donijeli su uvjerljivom većinom; prodaja dionica izglasana je s 3873 glasa za i 45 glasova suzdržanih i protiv. Iako je Šaranović za njihove udjele nudio za četvrtinu veći iznos, odlučili su da su im važnije sigurnost i izvjesna budućnost nego 200 kuna veća zarada po dionici. “Sigurnost radnog mjesta i zadržavanje postojećih prava, naravno, imaju svoju cijenu”, kaže naš sugovornik.

Zadržavanje proizvodnje

Sporazumom koji je potpisan, MI braće Pivac garantira zadržavanje proizvodnih pogona, zabranu gašenja proizvodnje, zadržavanje kvalitete i tradicije te provođenje plana ulaganja. Obvezali su se poštovati sva prava iz kolektivnog ugovora, kao i održavati broj radnika. Sve te obveze dogovorene su na rok od deset godina, a sporazum je definirao i ograničenje prava prodaje dionica trećim osobama na deset godina. Kakvi su izazovi pred novim većinskim vlasnikom i kako će Kraš izgledati za 10 godina u ovom trenutku nitko se ne usuđuje prognozirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:09