VELIKA ANKETA

Pitali su poduzetnike gdje im je u Hrvatskoj najlakše raditi, i dobili odgovor: Riječ je o mjestu pored Zagreba

Od najvećih hrvatskih gradova, Zagreb se na listi nalazi na 38. mjestu

Sveta Nedelja

 Damir Krajac/Cropix

Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.

Kako su u utorak priopćili iz UGP-a, Luka Medvidović i Boris Podobnik su radi rangiranja gradova i općina prema tome kako se odnose prema privatnom sektoru, posebno malom i srednjem poduzetništvu, anketirali poduzetnike, velikom većinom članove UGP-a. Pitali su između ostaloga bave li se službe lokalne zajednice nekim poslom kojim izravno nelojalno konkuriraju poduzetnicima, jesu li zadovoljni brzinom dobivanja raznih dozvola kao što su urbanističke, građevinske, uporabne, zatim postoji li u njhovoj sredini industrijska zona, potiče li samouprava izvoz, inovacije i obrazovanje za realni sektor i daje li potpore.

Nadalje, poduzetnicima je postavljeno i pitanje primjećuju li korupciju i nepotizam među namještenicima, koji postotak djelatnika je po njihovoj procjeni zaposlen preko veze, kao i kažnjavaju li se oni koji su primili mito. Tu su se našla i pitanja o prirezima, digitalizaciji lokalnih samouprava, transparentnosti natječaja, učestalosti inspekcija itd.

Ocjene su bile od 0 do 5, a prema anketi najbolja sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, s ocjenom 3,6. Slijedi Primošten s 3,44, Umag s 3,33, Kastav s 3,25, Viškovo s 3,23, Samobor s 3,08, Križevci i Bjelovar s po 2,98, Koprivnica s 2,92, a listu deset najbolje ocijenjenih zaključuje Ivanec s 2,53.

Od najvećih hrvatskih gradova, Zagreb se na listi nalazi na 38. mjestu, s ocjenom 1,71, Split je 46.-ti s 1,39, Rijeka drži 27. poziciju s 2,05, a Osijek je na 33. mjestu s ocjenom 1,92.

"Anketa je pokazala jasnu sliku odnosa gradonačelnika i načelnika općina prema poduzetnicima, odnosno ponašaju li se oni prema njima kao majka ili maćeha", izjavio je član Ekonomskog savjeta i Nadzornog odbora UGP-a Boris Podobnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 12:32