Različiti stavovi

Philip Morris protiv izmjena sustava trošarina

Hrvatska ima jedno od najnižih opterećenja, tvrde u tom proizvođaču
 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

U Hrvatskoj su trošarine na cigarete i grijani duhan uređene u skladu s direktivom Europske unije i nema razloga da se to mijenja, poručili su nam iz tvrtke Philip Morris Zagreb u sastavu istoimene multinacionalke koja uz British American Tobacco (BAT) praktički drži tržište cigareta u svijetu.

Upravo su najava BAT-a da će ugasiti proizvodnju u Tvornici duhana Rovinj (TDR) u Kanfanaru zbog previsokih trošarina i posljedična najava Ministarstva financija da će razmotriti promjene u tom dijelu poreznog sustava bili povod da potražimo mišljenje o poreznom opterećenju cigareta i grijanog duhana u Hrvatskoj od drugog najvećeg duhanskog igrača, kako na domaćem, tako i na svjetskom tržištu.

Profitabilnost

- Trošarine su u Hrvatskoj značajnije rasle u posljednjih desetak godina, što je najvećim dijelom bilo vezano uz obvezu dostizanja minimalnih razina trošarina EU. Međutim, svako to povećanje trošarina popraćeno je i rastom maloprodajnih cijena, a efekt povećanja trošarina u pravilu je bio malo manji od povećanja cijena, čime je ostavljen određeni prostor za rast jedinične profitabilnosti. Iako bismo svi mi koji plaćamo porez željeli da je on manji, činjenica je da je Hrvatska među zemljama s najnižim trošarinskim opterećenjima, a tržište je, unatoč povećanjima trošarina, relativno stabilno - navode u Philip Morrisu.

Kada je ušla u Europsku uniju, Hrvatska je, prema podacima Europske komisije, imala uvjerljivo najniže trošarine na cigarete u EU. Od prosječne maloprodajne cijene 1000 cigareta puštenih u prodaju u Hrvatskoj, izračunala je EK, u državni proračun je na ime trošarina odlazio udio od oko 52 posto ili oko 65 eura. Za usporedbu, isti je pokazatelj u Velikoj Britaniji (tada još unutar EU) iznosio 72 posto, a u Sloveniji i Mađarskoj, primjerice, 66 posto.

Ulaskom u Uniju preuzeli smo obvezu povećati razinu poreznog opterećenja na cigarete do kraja 2017. na najmanje 60 posto ili na 90 eura. Posljednjim izmjenama trošarinskog sustava koje su stupile na snagu u travnju, cigarete se oporezuju 824 kune ili gotovo 112 eura na 1000 cigareta stavljenih u prodaju, što znači da je spomenuta obveza prema EU ne samo ispunjena nego i prebačena. Problem s povećanjima trošarina na cigarete, međutim, prema navodima BAT-a, pojavio se zbog nerazmjera tog poreznog opterećenja u odnosu na grijani duhan.

Grijani duhani

Prema procjenama agencije Tobacco Intelligence, grijani duhanski proizvodi mogli bi već do kraja ove godine povećati udio za 60 posto na hrvatskom tržištu duhana. Na temelju tog podatka i činjenice da je porezno opterećenje grijanog duhana upola manje od trošarina na cigarete, izvori bliski BAT-u prenijeli su nam procjenu kako bi hrvatska Vlada samo u ovoj godini mogla izgubiti oko 200 milijuna kuna poreznih prihoda. Stoga se postavlja pitanje je li potrebno povećati trošarine na grijani duhan.

- Grijani duhanski proizvod se od cigareta značajno razlikuje, što tehničkim i uporabnim karakteristikama, što potencijalom znatno smanjenje štetnosti, zbog čega je bespredmetno raditi usporedbe u oporezivanju različitih proizvoda. Sukladno tome, različiti proizvodi različito se oporezuju - ističu u Philip Morrisu.U osvrtu na naše pitanje kako je oporezivanje grijanog duhana uređeno u drugim zemljama, u Philip Morrisu kreću od podatka da su grijani duhanski proizvodi prisutni na tržištu 22 od 27 zemalja EU. Nema, navode, niti jedne od tih zemalja u kojoj grijani duhan nije znatno manje oporezovan u odnosu na cigarete.

- Udio trošarina na grijane duhanske proizvode na razini EU u odnosu na trošarinu na cigarete iznosi oko 31 posto dok je u Hrvatskoj to oko 30 posto, što je na prosjeku EU. Taj je udio u svim zemljama u našem neposrednom okruženju niži u odnosu na Hrvatsku - kažu u Philip Morrisu. Skreću pozornost na činjenicu da je upravo za vrijeme nedavnog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU Unija donijela zajedničke dokumente kojima pokreće novi ciklus revizije trošarinske direktive na duhan polazeći, napominju u Philip Morrisu, od načela da svaki duhanski proizvod treba oporezivati prema individualnim karakteristikama.

Razgovori traju

Kada su u pitanju najavljene izmjene trošarinskog sustava za cigarete na pritisak BAT-a, ministar financija Zdravko Marić jučer je uskratio komentar na pitanje novinara u kojem smjeru idu pregovori s BAT-om.

- Sve će biti objašnjeno u danom trenutku, ali kako razgovori traju, nemam ih namjeru komentirati - izjavio je Marić. Izrazio je uvjerenje da trošarinski sustav u Hrvatskoj ne može biti razlog zatvaranja proizvodnje cigareta u Kanfanaru jer, kako je istaknuo, 80 posto cigareta proizvedenih u toj tvornici ide u izvoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:03