Tisuću eura po vozilu

Peugeot traži od francuske vlade da ponovo uvede poticaje za hibridna vozila

Kompanija će biti upućena na znatno veću prodaju njihovih hibridnih verzija
Ilustracija, Tvornica Peugeota
 Profimedia, Alamy

Francuski proizvođač automobila PSA Group traži od francuske vlade da ponovo uvede poticaje za prodaju hibridnih vozila, predstavivši u četvrtak hibridne verzije većih modela automobila usklađene s postroženim europskim propisima o emisiji štetnih plinova.

Proizvođači automobila nastoje u što kraćem roku uvrstiti u ponudu električne i hibridne modele kako bi ispoštovali europska ograničenja ispuštanja ugljičnog dioksida i izbjegli visoke kazne.

"Tražimo se ponovo uvedu poticaji za hibridna vozila", izjavio je Laurent Fabre, čelnik francuske PSA grupe zadužen za odnose s vladom.

Proizvođač Peugeota, Citroena i Opela dobro je pozicioniran za ispunjavanje europskih standarda, ali njegov električni program obuhvatit će samo najmanje modele automobila. Kada su u pitanju veći modeli, kompanija će biti upućena na znatno veću prodaju njihovih hibridnih verzija.

Pad prodaje dizelskih vozila doveo je automobilsku industriju u težak položaj, te su emisije ugljičnog dioksida ponovo počele rasti, nakon nekoliko godina poboljšanja. Dizelaši proizvode više otrovnih dušikovih oksida i čestica nego benzinci ali njihova učinkovitost pomaže smanjiti emisiju stakleničkih plinova, napominje Reuters.

Francuska, daleko najveće tržište PSA-e, trenutno nudi poticaje od 6.000 eura za svaki prodani električni automobil, ali je prošle godine ukinula onaj od 1.000 eura za svako prodano hibridno vozilo.

Poticaji za prodaju vozila s niskim emisijama razmatrat će se u sklopu prijedloga francuskog proračuna za iduću godinu koji će ministrima biti predstavljen 24. rujna.

PSA-ov francuski konkurent Renault podržao je poziv vladi da se ponovno uvedu poticaji za prodaju hibridnih automobila, ali traže da oni iznose 2.000 eura, kazao je Fabre, dodajući da bi ta mjera porezne obveznike koštala 40 milijuna eura, na temelju očekivane prodaje od 20.000 vozila.

Za razliku od električnih modela, hibridi ne zahtijevaju punjenje nakon određenog broja prijeđenih kilometara i najpouzdaniji su način da se "pokrene tržište" električnih vozila, rekao je Fabre, napominjući da vlada "uvažava" takve argumente.

Glasnogovornica Renaulta nije odmah željela komentirati zahtjev PSA grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:56