OZBILJAN SUKOB

Petrol ide u sudski spor protiv Slovenije, našem DORH-u poslali zahtjev za mirno rješenje spora: ‘Poslat ćemo odgovor‘

‘Slovenski DORH‘ odbio prijedlog ‘Petrola‘ za mirno rješenje spora o regulaciji cijena goriva, hrvatski još čeka s odgovorom

Benzinska stanica Petrola

 Goran Sebelic/Cropix

Predsjednica Uprave ‘Petrola d.d.‘ Nada Drobne Popović potvrdila je slovenskoj tiskovnoj agenciji STA da je Državno odvjetništvo Slovenije odbacilo prijedlog ‘Petrola‘ za mirnim rješavanjem spora oko posljedica regulacije cijena goriva u susjednoj državi na poslovanje te kompanije. Istovjetan zahtjev, podsjetimo, ‘Petrol d.d.‘ postavio je i prema našem Državnom odvjetništvu jer su i u Hrvatskoj cijene goriva u proteklih godinu dana regulirane odlukama Vlade.

Budući su iz ‘Petrola d.d‘ najavili da će, ako državna odvjetništva dviju država odbiju prijedloge mirnih rješenja sporova, pravdu vjerojatno potražiti na sudovima, Nada Drobne Popović poručila je za STA da ‘Petrol‘ ostaje pri najavi o ‘pokretanju sudskog spora protiv slovenske države‘.

Kada je u pitanju spomenuti zahtjev ‘Petrola d.d.‘ u Hrvatskoj, prema objavi Nadzornog odbora kompanije od 14.travnja ove godine, još se čeka odgovor Državnog odvjetništva. Slovenska kompanija, koja je preuzimanjem ‘Croduxa‘ umirovljenog generala Ivana Čermaka tijekom 2021. postala drugi najveći maloprodajni lanac benzinskih crpki na našem tržištu, procjenjuje poslovnu štetu u Hrvatskoj nastalu od Vladine regulacije cijena goriva na 55,9 milijuna eura. U Sloveniji, tvrde, oštećeni su za 106 milijuna eura.

U izvješću o poslovanju ‘Petrola‘ za prošlu godinu navodi se kako je kompanija zabilježila rekordni prihod od 9,5 milijardi eura, ali je, ističe se, zbog ograničavanja cijena goriva u Sloveniji i Hrvatskoj EBITDA kompanije dosegla 96,3 milijuna eura ili, upozorava Uprava tvrtke, 60 posto manju vrijednost nego u 2021.. Iz međugodišnje razlike EBITDA ‘Petrola‘ od 188 milijuna eura proistekli su iznosi koje kompanija potražuje od slovenske i hrvatske Vlade, pritom umanjeni za još neke iznose koje je ‘Petrol‘ izgubio dodatnim regulacijskih mjera dvaju država koje se ne tiču goriva.

Od značaja za zahtjev ‘Petrola d.d‘ prema DORH-u, odnosno Vladi, je nedavni odbačaj zahtjeva za ocjenu ustavnosti koji su na Ustavnom sudu postavili mali trgovci naftnim derivatima. Oni su tražili stavljanje van snage Vladinih uredbi o ograničenju cijena goriva zbog povrede ustavnih prava na jednakost pred zakonom i kršenja poduzetničkih sloboda.

Ustavni je sud u spomenutoj odluci zauzeo stajalište da je Vlada imala uporište za odluke o ograničavanju cijene goriva u Zakonu o tržištu nafte i naftnih derivata. Nije, prema ocjeni Ustavnog suda, bilo ni prekorečanja ovlasti Vlade koja su joj propisana u donošenju uredbi.

U DORH-u su nam potvrdili primitak Petrolovog zahtjeva za mirno rješenje spora te ga proslijedili nadležnom Državnom odvjetništvu na rješavanje.

‘Nadležni DO će upoznati Petrol s odgovorom na njihov zahtjev‘, kažu u DORH-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:22