znatan rast neto dobiti

Petrokemiji na ruku išle niža cijena plina i uvedene mjere efikasnosti

Tijekom ljeta bio je planiran veći remont, no zbog covida-19 termin remonta prolongiran je za siječanj iduće godine, jer pojedinih dobavljači nisu mogli dostaviti rezervne dijelove unutar rokova
 Srdjan Vrancic/Cropix

Petrokemija je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 315 milijuna kuna, što je više nego dvostruko više u odnosu na isto razdoblje lani, kada je dobit bila 124 milijuna kuna, pokazuje u četvrtak objavljeno financijsko izvješće.

Predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač u komentaru izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi istaknuo je kako pandemija covida-19 u prva tri ovogodišnja kvartala nije imala negativan utjecaj na potražnju za mineralnim gnojivima, a to je, kako tvrdi, uz sposobnost društva da održava kontinuiranu proizvodnju, rezultiralo visokom količinom proizvodnje i prodaje u prvih devet mjeseci.

Žmegač je istaknuo i da je na poslovanje Petrokemije d.d. u ovoj godini pozitivno utjecala znatno niža cijena prirodnog plina te implementirane mjere efikasnosti u prethodnim razdobljima.

Također, izdvojio je kako je Petrokemija planirala veći remont tijekom ljeta, no zbog pandemije termin remonta su prolongirali su za siječanj iduće godine zbog nemogućnosti pojedinih dobavljača da dostave rezervne dijelove unutar inicijalno planiranih rokova i zbog tada važećih restrikcija putovanja.

Prema podacima iz izvješća, ukupni poslovni prihodi Petrokemije d.d. u prvih devet mjeseci iznosili su 1,41 milijardu kuna i pali su 14 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ukupni poslovni rashodi iznosili su 1,1 milijardu kuna i smanjeni su 28 posto.

EBITDA bez jednokratnih stavki iznosi 398 milijuna kuna, a u odnosu na prvih devet lanjskih mjeseci, značajno se povećala zahvaljujući stabilnoj proizvodnji i prodaji te niskoj cijeni prirodnog plina. Neto dug sada iznosi 63 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. siječanj 2022 06:50