NAJBOLJI GRAD 2021.

Petorka u utrci za prvo priznanje - najboljeg za napredak u kvaliteti života

Kandidati za nagradu gradu koji je ostvario najveći napredak u kvaliteti života su Klanjec u Krapinsko-zagorskoj županiji, Križevci, Metković, Sinj i Sisak
Sinj
 Vojko Basic

Ovogodišnji izbor najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos obogaćen je novom kategorijom, izborom grada koji je ostvario najveći napredak u kvaliteti života. Kandidati su Klanjec u Krapinsko-zagorskoj županiji, Križevci, Metković, Sinj i Sisak.

- Nagrada za najveći napredak u kvaliteti života osmišljena je tako da je uspoređen poredak u kategoriji kvalitete života u 2020. u odnosu na poredak za istu tu kategoriju u sklopu prvog izbora najboljih hrvatskih gradova 2018. godine. Pet gradova koji su ostvarili najveći napredak u poretku ušlo je u finale - ističu na portalu Gradonačelnik.hr.

U izračun pokazatelja kvalitete života, podsjetimo, organizatori izbora uzeli su obzir 29 kriterija iz gospodarstva, proračunske politike gradova, komunalne infrastrukture i usluga, demografije, zaštite okoliša i kvalitete stanovanja. Dio tih kriterija primijenjen je u rangiranju gradova u drugim kategorijama ovog izbora, a dio je, poput indeksa općeg kretanja stanovništva, vitalnog indeksa i udjela izdvajanja za gospodarenje otpadom u gradskom proračunu uzet u obzir samo u kategoriji kvalitete života.

Uz to, za potrebe rangiranja gradova na ljestvici najboljih za život među građanima je provedena anketa o tome što smatraju najvažnijim za kvalitetu života u svojoj sredini.

Četiri investicije

U gradskoj upravi Klanjca izdvajaju četiri investicije kao presudne za napredak u kvaliteti života u svojoj sredini. Riječ je o gradnji novog dječjeg vrtića površine 600 četvornih metara, u što je uloženo 9,9 milijuna kuna, zatim sanaciji odlagališta otpada Medvedov Jarek u investiciji od 9,4 milijuna kuna, provedbi projekta modernizacije javne rasvjete New Light te organizaciji produljenog boravka u gradskim osnovnim školama.

Križevci su ostvarili najveći napredak u šest prestižnih kriterija kvalitete života. Iz ekonomske skupine pokazatelja kvaliteta života, značajno su poboljšali efikasnost gradske uprave i indeks nezaduženosti. Zatim su tu i poboljšanja visine proračunskih izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade te izdvajanja za usluge unapređenja stanovanja.

Aglomeracija Metković, projekt gradske dnevne bolnice, poslovna zona Dubravica te gradnja sustava infrastrukture odvojenog prikupljanja otpada neke su od investicija koje gradska uprava Metkovića stavlja u prvi plan s ciljem podizanja kvalitete života u tom dijelu Dubrovačko-neretvanske županije.

- Aglomeracija je projekt vrijedan gotovo 450 milijuna kuna, od čega je 70 posto iz fondova EU. Grad je ovaj projekt desetljećima čekao - ističu u upravi Metkovića.

Ostvaren pomak

Sinj je ostvario najveći napredak, među ostalim u pokazateljima pokrivenosti gradskih rashoda prihodima te udjelima izdvajanja iz gradskog proračuna za zaštitu okoliša, kulturu i sport. Među dosezima koji su Sinj uvrstili u sredine s najvećim pomakom u kvaliteti života su i snižavanje stope prireza, odnosno potpuno ukidanje tog nameta u gradu, te poboljšanje indeksa općeg kretanja stanovništva.

Sisačka gradska uprava kao ključne projekte u ostvarenom pomaku kvalitete života svojih stanovnika navodi, među ostalim, gradnju novog vrtića za 85 mališana, povećanje uskrsnica za umirovljenike, pokretanje društveno poticane stanogradnje (POS) na području grada te gradnju nove gradske sportske dvorane s 1600 sjedećih mjesta u investiciji od 36 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:41