Jasna poruka

Peruško: 'Svi vjerovnici postaju taoci tvrtke Franck koja se ponašala kao banka Agrokora'

Weber: 'Pravi problem Francka nisu potraživanja, nego 59 milijuna eura drugog duga'
Irena Weber i Fabris Peruško
 Dragan Matić / Hanza Media

Fabris Peruško i Irena Weber, čelnici Izvanredne uprave Agrokora, danas su na Žitanjku održali press konferenciju u kojoj su komonetirali jučerašnje priopćenje Francka, iz kojeg su izvanrednu upravu prozvali ignoriranje zakona i najavili tužbe.

- Svi vjerovnici postaju taoci tvrtke Franck jer se ta tvrtka ponašala kao banka Agrokora, a ne a ne kao proizvođač kave. Pretvorili su se u jednog od najvećih domaćih financijera Agrokora. Danas te odluke dolaze na naplatu i krivnju za njih pokušavaju prebaciti na izvanrednu upravu koju sad prozivaju za nezakonitost.

Riječ je brzo preuzela Irena Weber.

- Franck je prijavio oko 37 milijuna eura graničnog duga, od čega je samo 9,3 milijuna eura otpada na prodaju robe. Većina tog duga, oko 6,8 milijuna eura isplaćeno je Francku, što je bitno iznad prosjeka ostalih dobavljača. Međutim, nažalost, pravi problem Francka nisu potraživanja, nego nevjerojatnih 59 milijuna eura drugog duga.

Franck, za razliku od nekih, nije proveo restrukturiranje iako su govorili da su iz Agrokora naučili lekciju. Oni danas svu svoju energiju usmjeravaju na rušenje nagodbe. Agrokor je sve ovo vrijeme ostao najveći Franckov kupac i ta tvrtka preko Agrokora ostvaruje 30 posto svojih prihoda. Za Ledo, na primjer, ta brojka iznosi samo 20 posto. S Franckom ipak nećemo prestati razgovarati i s njima i dalje radimo - rekla je Weber.

Riječ je potom opet preuzeo Peruško:

- Njihovo ponašanje izgleda kao dječji vrtić. Jedan dan protive se Stalnom vjerovničkom vijeću, a drugi dan skupljaju potpise da bi u njemu sjedili. U privremenom vjerovničkom vijeću, podsjećam, sjede Sberbank, VTB banka, Zagrebačka banka. Financijske institucije do dana današnjeg nisu dobile jednu kunu niti će ih dobiti u skoro vrijeme. Da smo Sberbanci dali pola milijarde duga koje smo dali dobavljačima, njih danas u postupku ne bi bilo jer bi odustali od ostalih potraživanja.

Izvanredna uprava svjesna je da će do kraja procesa nagodbe trebti sklopiti još neke dogovore s ključnim dionicima i naš je stav da sve to mora biti ugrađeno u finalni tekst nagodbe. O tome moraju glasati svi vjerovnici i to mora biti javno - završio je Peruško.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:14