Novi Agrokor

Peruško smjenjuje šefa Jamnice Mislava Galića, traži od Mercatora da smijene i Kocijana

Galića će naslijediti menadžer iz Atlantic Grupe Dario Šalić, s bogatim iskustvom u industriji pića
Fabris Peruško, Mislav Galić i Dražen Kocijan
 Srđan Vrančić / Nikša Stipaničev/ Biljana Gaurina / Hanza Media

Mislav Galić više neće biti predsjednik Uprave Jamnice, barem ako Nadzorni odbor Agrokora prihvati prijedlog izvanrednog povjerenika Fabrisa Peruška. Obrazložio je to činjenicom da je Galić dio prijašnje Uprave Agrokora te se protiv njega vodi i kazneni postupak što šteti poslovnom ugledu Jamnice, a njegovo mjesto trebao bi zauzeti menadžer iz Atlantic Grupe Dario Šalić. Također, Peruško je poslao pismo predsjedniku uprave Mercatora Tomislavu Čizmiću u kojem upozorava na sumnju u nepravilnosti radu menadžera u Mercatoru Dražena Kocijana, dok je bio predsjednik Uprave Tiska.

Peruško u pismu izražava sumnju u nepravilnosti i nezakonitosti u radu ranijih Uprava pojedinih društava pod izvanrednom upravom, a dodao je kako je izvanredna Uprava Agrokora poduzela sve primjerene radnje „obzirom na osnovne sumnje da je gospodin Dražen Kocijan svojim nesavjesnim radom potencijalno nanio iznimnu štetu tom društvu, slijedom čega postoji sumnja da su se u radnjama te osobe stekla obilježja kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti“.

"Šteti ugledu Jamnice"

Kocijana ne može smijeniti Peruško, ali ovime je sugerirao Čizmiću da se to, ali i više od toga, mora napraviti. Smjena Galića očekuje se već neko vrijeme, a evo kako ju je objasnio izvanredni povjerenik.

- Po prirodi stvari, bilo je za očekivati da će sve osobe koje su bile dio prijašnje Uprave Agrokora d. d., koji je doveden u stanje neodrživosti poslovanja, kao odgovorne osobe podnijeti ostavku i na upravljačkim mjestima u ovisnim i povezanim društvima Agrokora, no to se nažalost u ovom konkretnom slučaju nije dogodilo. U odnosu na gospodina Galića, okolnost da se vodi i kazneni postupak protiv njega dodatno šteti poslovnom ugledu Jamnice jer nije uobičajeno da društvo zastupa i predstavlja osoba protiv koje se vodi kazneni postupak, koji je u posrednoj vezi s funkcijom koju obnaša – navodi u obrazloženju Fabris Peruško i dodaje kako načelo presumpcije nevinosti, koje se primjenjuje u kaznenim postupcima, ne može ekskulpirati Galića za situaciju u kojoj se nalazi i koja neosporno opterećuje Jamnicu.

Tražio da podnese ostavku

Protiv Galića je, kao dijela bivše Uprave, kaznenu prijavu podnio Ante Ramljak. Kako doznajemo, Peruško je brzo nakon preuzimanja funkcije u Agrokoru zatražio od Galića da podnese ostavku jer je smatrao kako je neprihvatljivo da na visokoj menadžerskoj poziciji bude itko protiv koga je upravo izvanredna uprava sumnjala da je počinio kazneno djelo, što je ovaj odbio i na sve načine se trudio ostati šefom najjače Agrokorove perjanice. Kao sin Mirka Galića, ima brojna poznanstva koja je nastojao okrenuti u svoju korist pa su pritisci na Peruška dolazili sa svih strana. Stoga je izvanredni povjerenik odlučio ostaviti ovo pitanje otvorenim do postizanja nagodbe. Odgovarajuća zamjena, odnosno Dario Šalić, pronađen je head huntingom među snažnim domaćim i međunarodnim firmama, a predstavlja konačno raščišćavanje s praksama stare uprave koncerna.

Da između Peruška i Galića ne cvatu ruže vidjelo se u intervjuu Lidera pod naslovom „Za rekordno dobar rezultat Jamnice minoran je doprinos izvanredne uprave“, a zapravo je javna tajna od kad je Ramljak otišao s mjesta izvanrednog povjerenika. Tjedan dana kasnije Mislav Galić je dao intervju Jutarnjem listu gdje je naglasio da zavade nema, ali da je „siguran kako je Perušku bitnije da Jamnica ostvaruje vrhunske rezultate nego da smo nas dvojica bliski prijatelji“. Naglasio je kako je od Ivice Todorića puno toga naučio, ali „ga ne idolizira, niti mu je bezuvjetno lojalan“.

Galić je u Agrokoru od 1997. godine, a već s 26 godina postao je predsjednik uprave Leda. Bio je jedan od uhićenih krajem prošle godine, a na sudu je prdao ovjereni dokument u kojem stoji da za sve odluke odgovara sam Ivica Todorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:54