Bitka za Mercator

Peruško se požalio Europskoj komisiji:'Slovenija sprječava prijenos Mercatora u Fortenovu'

Slovenski postupci u suprotnosti su s lokalnim slovenskim zakonom i praksom, kao i zakonom i praksom EU-a, poručio je Fabris Peruško
Fabris Peruško i ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravko Počivalšek
 Biljana Blivajs / Bruno Konjević / Neja Markičević / Sandra Simunovic / CROPIX

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora je danas uputio pismo Margarethi Vestager, potpredsjednici Europske komisije i povjerenici EK za tržišno natjecanje, Ceciliu Madero Villareju, direktoru Direktorata za tržišno natjecanje Europske komisije, te vodećim ljudima tijela za tržišno natjecanje svih država članica Europske komisije i članica Europske mreže tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, u kojem ih izvještava "o nedavnim postupcima slovenske Javne agencije za varstvo konkurence (Agencija) vezanim za prijenos imovine Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu, koji su u suprotnosti sa zakonima i praksom EU-a i Slovenije", priopćili su iz Agrokora.

Pismo je izvanredni povjerenik uputio nakon saznanja da je žalbu koju je Agrokor 24. prosinca podnio na odluku zapljene dionica Mercatora, Agencija tek danas, 27. prosinca, putem obične pošte proslijedila Sudu za prekršaje u Ljubljani, koji će tako moći početi odlučivati najranije u ponedjeljak 30. prosinca, a za odluku ima 48 sati.

"Europskog, te nacionalne regulatore za tržišno natjecanje Peruško u ime Agrokora d.d. podrobno izvještava o povredi legitimnih očekivanja investitora u pogledu primjene zakona i prakse na ulaganja unutar EU-a, diskriminaciji na temelju nacionalnosti u pogledu ulaganja unutar EU-a, te povredama koje, de facto, predstavljaju uskraćivanje prava i nezakonitu eksproprijaciju ulaganja unutar EU-a, a koje su počinjene od strane slovenske Agencije za tržišno natjecanje", stoji u priopćenju Agrokora.

Iako navodi kako su ta pitanja trenutno predmetom lokalnih sudskih sporova u Sloveniji, Peruško ističe kako će u ovom slučaju vjerojatno biti pokrenuti i međunarodni sudski postupci. Stoga je, imajući u vidu reputacijske i praktične implikacije koje ta pitanja imaju za pravo i politiku tržišnog natjecanja i pitanja insolventnosti na zajedničkom tržištu, Peruško smatrao kako je potrebno na njih skrenuti pažnju i čelnicima nacionalnih tijela za tržišno natjecanje, kao i EU povjerenici za tržišno natjecanje.

U pismu Peruško ističe kako se čini da "slovenska administracija iz nacionalnih političkih razloga želi spriječiti prijenos Mercatora u Fortenova Grupu i umjesto toga orkestrirati da se udio od 69,6 posto prenese na neku treću osobu".

"S tim ciljem je agencija 24. rujna 2019. Agrokoru izrekla kaznu od 53,9 milijuna EUR zbog toga što 2016. godine, u vrijeme kada je Ivica Todorić upravljao kompanijom i bio njezin vlasnik, nije Agenciji prijavio koncentraciju na ocjenu. Agencija je tu kaznu iskoristila kao izliku za zamrzavanje udjela od 69,6 posto kako bi spriječila njegov prijenos na Fortenova Grupu. Ti postupci su u suprotnosti s lokalnim slovenskim zakonom i praksom, kao i zakonom i praksom EU-a te predstavljaju međunarodnu povredu prava”, istaknuo je Peruško u pismu u kojem navodi nekoliko ključnih naglasaka problema s prijenosom imovine Mercatora koji je eskalirao posljednjih mjeseci.

On je podsjetio kako je insolventnost Agrokora priznata na sudovima UK-a, SAD-a i Švicarske, te kako je u okviru zakona EU, izvanredna uprava dodana u Aneks A Preinačene uredbe o insolventnosti koja je stupila na snagu 26. srpnja 2018.

„Kao takav, postupak izvanredne uprave u skladu je s Preinačenom uredbom o insolventnosti i unutar njezina djelokruga te bi stoga trebao biti priznat u Sloveniji. Međutim, to priznanje spriječilo bi slovensku administraciju u oduzimanju i/ili zamrzavanju Agrokorova udjela od 69,6 posto u Mercatoru, te je odlukom slovenskog Vrhovnog suda od 14. ožujka 2018. godine to priznanje odbijeno. Tu odluku nemoguće je razumjeti i zbog toga je ona predmet procjene od strane Ustavnog suda Republike Slovenije“, navodi izvanredni povjerenik Agrokora.

Pritom je podsjetio kako je slovenska državna banka naznačila da će, ukoliko Mercator ne pristane pogodovati slovenskim dobavljačima, odbiti dati suglasnost koja je prema mjerodavnim dokumentima o financiranju potrebna za prijenos Agrokorova udjela u Mercatoru na Fortenova Grupu.

"Po svemu sudeći, Slovenija time, de facto, kroz banku kojoj je vlasnik i koju kontrolira, namjerno krši zakone EU-a te radi nezakoniti pritisak na Agrokor i Fortenova grupu da pogoduju slovenskim kompanijama ispred onih koji dolaze iz drugih dijelova EU-a“, naglasio je izvanredni povjerenik Agrokora u pismu u kojem upozorava kako će posljedica djelovanja slovenske administracije biti da će restrukturiranje Agrokora koje je u tijeku, uključujući prijenos Agrokorova udjela u Mercatoru na Fortenova grupu, vjerojatno biti odgođeno ili izbačeno iz kolosijeka.

„To može imati vrlo značajne implikacije za vjerovnike, te u širem smislu i za režime tržišnog natjecanja i insolventnosti na razini EU-a“, zaključuje Fabris Peruško u ime Agrokora u pismu čelnicima europskog i nacionalnih regulatora za tržišno natjecanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2022 08:02