KRAH

Perjanica hrvatske tekstilne industrije ide u likvidaciju: ‘Ovo je ludo vrijeme za biznis...‘

Brzi kraj krapinske Kotke čiji je većinski vlasnik odlučio zatvoriti tvrtku bez predstečaja ili stečaja
 Ivica Cerovečki
 CROPIX

Krapinska Kotka, nekoć jedna od perjanica hrvatske tekstilne industrije koja je važila za proizvođača najkvalitetnijih domaćih odijela, ide u likvidaciju i uskoro prestaje s proizvodnjom i postojanjem pod sadašnjim imenom i brendom. Tako su odlučili dioničari Kotke na nedavnoj Skupštini društva, odnosno vlasnici tvornice među kojima je i Krunoslav Cerovečki.

- Procijenili smo da je likvidacija jedino razumno poslovno rješenje, a o razlozima same odluke sve vam piše u odluci Skupštine - kazao nam je jučer Krunoslav Cerovečki, ističući kako iza likvidacije ne stoji većinski vlasnik Ivan Cerovečki već i drugi dioničari.
Donoseći odluku o likvidaciji tvrtke, Skupština Kotke utvrdila je gubitak za 2020. od 1,3 milijuna kuna, uz pad prihoda, u odnosu na 2019., za 12 milijuna kuna.

- Jasno je da se poslovni rezultat u 2020. poklopio s koronakrizom. Ovo je ludo vrijeme za biznis, to je sve što bih mogao reći o gašenju tvrtke - dodao je Krunoslav Cerovečki. Na pitanje je li moguća obnova proizvodnje u Krapini pod nekim drugim imenom ili brendom, naš sugovornik kratko je uzvratio kako ne bi ulazio u moguće scenarije daljnjeg razvoja situacije uz znakovit dodatak kako 'likvidacija podrazumijeva i prodaju imovine tvrtke'.

U Kotki nam se javio predsjednik Uprave Josip Pelin, no samo kako bi nam uskratio komentar i objašnjenje odluke o likvidaciji tvrtke i poručio kako za sve upite kontaktiramo vlasnike tvornice. U svakom slučaju, bez posla ostaju 364 radnice Kotke, potvrdio nam je Nenad Leček, predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože i gume koji u Kotki ima svoju podružnicu.

- Riječ je o odluci većinskog vlasnika Kotke na koju radnici i sindikat nisu mogli utjecati i s kojom se nisu složili kroz odluku Radničkog vijeća o neprihvaćanju plana likvidacije koju je predložio vlasnik. Bez posla u Kotki ostaju 364 radnice i to u trenutku kada je situacija u tekstilnoj branši teška u cjelini – navodi Leček, dodajući kako će poslovno uvjetovani otkazi u Kotki biti podijeljeni u narednih mjesec dana.

Uprava Kotke, sprovodeći likvidaciju tvrtke, pozvala je vjerovnike da u narednih šest mjeseci prijave svoja potraživanja. Postoji li opasnost, pitamo Lečeka, da radnice ostanu bez svojih potraživanja zbog dugova krapinske tvornice?

- Prema informacijama kojima raspolažem, Kotka ima obveze isključivo prema radnicima. Stoga očekujem da se radnike isplati po zakonu – kaže predsjednik Sindikata TKOG-a.

Iako je Kotka posljednjih godina dijelila sudbinu domaće tekstilne industrije u kojoj, blago rečeno, 'nisu cvjetale ruže', tvornica je uglavnom ostvarivala dobit. Između 2016. i 2019., primjerice, dobit se, prema izvješćima Kotke, kretala od 140 tisuća do 1,5 milijuna kuna u prvoj promatranoj godini uz prosječni ostvareni prihod od oko 50 milijuna kuna. Dobit je iskazivana sve do izvješća o poslovanju za 2020. što potvrđuje navod Krunoslava Cerovečkog da je Kotki presudila konakriza.

- Ne bih rekao da je koronakriza glavni uzrok ovakvog kraja Kotke, prije bih uzroke ovoga što se dogodilo tražio u dugogodišnjoj poslovnoj politici menadžmenta i vlasnika tvrtke gdje se inzistiralo na ponudi isključivo odijela, hlača i sakoa, što se pokazalo pogrešnim. Smatram da se trebalo razmišljati i djelovati fleksibilnije, s daleko više osjećaja za kretanja na tržištu – komentira Nenad Leček.

Zanimljivo da je Ivan Cerovečki jesenas demantirao napise u zagorskim medijima da je Kotka, pritisnuta poslovnim poteškoćama, iznajmila ili prodala dio imovine drugim tvrtkama kako bi stabilizirala financije. Cerovečki je tada, odbacujući scenarij propasti Kotke, priznao kako postoje poteškoće u tvornici zbog smanjenja potražnje za lohn poslovima u Hrvatskoj od strane europskih naručitelja, što je opet posljedica punih skladišta trgovina odjećom koje nisu radile zbog lockdowna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. studeni 2023 18:59