TOP 10 PEKARA

Pekarski biznis lani ‘okrenuo‘ 5 milijardi kuna: Mlinar više nije najveći dobitaš, evo tko ga je skinuo s trona

Poduzetnici u ovoj djelatnosti lani su ostvarili prihod od 4,9 milijardi kuna

Ilustracija

 Ivo Ravlic/Cropix/

U prošloj godini, prema podacima kojima raspolaže Financijska agencija, u djelatnosti proizvodnje kruha, proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, poslovalo je 928 poduzetnika, koji su ukupno zapošljavali 15033 radnika. Broj radnika je u ovoj djelatnosti povećan za 0,6 posto u odnosu na 2020. godinu. Ovih 928 poduzetnika ostvarilo je prošle godine ukupni prihod od 4,9 milijardi kuna, što je povećanje za 11,5 posto u odnosu na prethodnu poslovnu godinu. U istom razdoblju, poduzetnici su zabilježili i povećanje ukupnih rashoda za 13,7 posto, te iskazali pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 21,2 milijuna kuna, što je za 79,5 posto manje u odnosu na 2020. godinu. Od ukupnog broja poduzetnika u toj djelatnosti, s dobitkom je poslovalo njih 589 ili 63,5 posto.

Među poduzetnicima u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača, najveće ukupne prihode imalo je društvo Mlinar pekarska industrija iz Zagreba, koja je ostvarila prihod u iznosu od 682 milijuna kuna. Drugi po visini prihoda je društvo PAN-PEK iz Zagreba, s ostvarenih 290,5 milijuna kuna ukupnih prihoda, dok je treći Pekar Tomo iz Vinkovaca s ostvarenim prihodom u iznosu 216,6 milijuna kuna u prošloj godini. Iz Vinkovaca je i tvrtka Pekar, četvrtoplasirana tvrtka po prihodu iz ove djelatnosti.

image

Top 10 pekara

Jutarnji List/

Dubravica i Mlinar na vrhu

Najveću dobit u 2021. godini iskazala je Pekara Dubravica iz Zagreba. Dubravica je imala za 0,5 milijuna kuna veću dobit od Mlinara - lidera u ovoj djelatnosti po visini prihoda.

Što se županija tiče, najviše poduzetnika iz djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača ima sjedište u Zagrebu, gdje se smjestilo 212 poduzetnika. Slijedi Splitsko-dalmatinska županija, gdje se nalazi sjedište 110 poduzetnika, i gdje je lider Bobis, te u Zagrebačkoj županiji gdje je sjedište 73 poduzetnika iz ove djelatnosti. Bobis je inače osma po visini prihoda tvrtka iz ove djelatnosti.

Prosječna mjesečna obračunata neto plaća među poduzetnicima u djelatnosti proizvodnje kruha, đ svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača u 2021. godini iznosila je 4.636 kuna, što je za 4,6 posto više u odnosu na 2020. godinu, ali i za 27 posto manje od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske. Izvoz poduzetnika u ovoj djelatnosti u 2021. godini iznosio je 301,1 milijun kuna, što je 59,6 posto više u odnosu na prethodno razdoblje, dok uvoz bilježi blago povećanje za 0,2 posto. Dvanaest vodećih poduzetnika iz ove djelatnosti imaju iznad polovice tržišnog udjela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 07:55