Novac.hr

Pedeset milijardi dolara pomoći Argentini nedovoljno, MMF odobrio kredit od 57 milijardi $

Do kraja 2019. Argentini će biti transferirano iz MMF-a prvih 19 milijardi dolara
Prosvjedi u Argentini, u sredini Mauricio Macri i Christine Lagarde
 Eduardo Munoz / Marcos Brindicci / John Stilwell / Pool / Augstin Marcarian / Reuters

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je jučer aranžman s Argentinom prema kojom će toj zemlji biti upućeno 57 milijardi dolara pomoći, sedam milijardi dolara više od prvotno planiranih.

- Do kraja 2019. Argentini je povećan raspoloživi iznos pomoći za 19 milijardi dolara, a ostatak ukupnog iznosa od 57,1 milijardi dolara dostupan joj je do kraja 2021. - navodi se u priopćenju MMF-a o aranžmanu s Argentinom, koja će pomoć iskoristiti za sređivanje javnih financija, prije svega budžetskog deficita, ali i za sprečavanje razbuktavanja ekonomske krize u zemlji. Naime, kako navodi BBC komentirajući pomoć MMF-a Argentini, u toj latinoameričkoj zemlji došlo je do dramatičnog povlačenja kapitala prema drugim tržištima.

- Odlaskom investitora argentinska Vlada i tamošnje kompanije zadužene u dolarima došle su u krizu financiranja. Vrijednost argentinskog pezosa pala je, a krizi su pridonijeli smanjeni prinosi u poljoprivredi zbog suše – upozorava BBC., podsjećajući kako je argentinski predsjednik Mauricio Macri posljednjih tjedana požurivao MMF da odobri hitnu pomoć Argentini.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde izrazila je uvjerenje kako će novi aranžman s Argentinom kao jedan, kako je upozorila, od najvećih u povijesti MMF-a, obnoviti povjerenje tržišta u argentinsku ekonomiju. Poručila je pritom argentinskoj vladi kako se od nje očekuju veliki napori u konsolidaciji javnih financija.

Najava daljnjih proračunskih restrikcija već je izazvala prosvjede i štrajkove u Argentini u kojoj su još svježa sjećanja na prethodni program stabilizacije uz pomoć i diktat MMF-a. Christine Lagarde naznačila je kako se od vlade u Buenos Airesu, uz strogu budžetsku kontrolu, očekuje smanjenje inflacije i 'plivajuća' politika deviznog tečaja bez intervencija.

- Fiskalna politika Argentine mora biti odgovornija, održiva i usmjerena ka vraćanju povjerenja u ekonomiju države – poručila je direktorica MMF-a. Iz izjave Fonda o aranžmanu s Argentinom vidljivo je očekivanje da će Argentina već iduće godine svesti budžetski deficit na nulu, a u 2020. početi ostvarivati višak proračunski prihoda u odnosu na rashode.

Sada je, kako upozorava BBC, na potezu argentinski parlament koji bi trebao izglasati državni proračun za 2019. po modelu aranžmana s MMF-om. Iz izjave MMF-a jasno je da se i do Središnje argentinske banke očekuje da bez odlaganja i rezervi usvoji predloženi model smanjivanja inflacije odgovarajućim mjerama monetarne politike I primijeni preporučenu politiku plivajućeg deviznog tečaja bez intervencija.

Iz MMF-a upozoravaju kako visoka inflacija u Argentini (25,7 posto u 2017. prema podacima CIA-e op.a.) najviše šteti građanima slabijeg imovinskog stanja. Otuda će Fond, kako je priopćeno, podržati argentinsku vladu u socijalnim mjerama koje će, među ostalim, značiti veće naknade najugroženijima, nastavak primjene univerzalnog dječjeg doplata i proširenja prava u zdravstvenom osiguranju za one s nižim primanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:34