Put u Tokijo

Paška sirana ponovno u Misiji povjerenika Hogana

Paška sirana do sada je dva puta bila dio poslovne delegacije povjerenika Hogana

Paška sirana je ponovno pozvana u misiju Phila Hogana povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj. Sljedeća Hoganova misija održat će se u Tokiju od 8. do 11. svibnja. Misija će trajati četiri dana i u sklopu nje bit će organizirane razne aktivnosti, posjeta potencijalnim uvoznicima, trgovačkim lancima. Za vrijeme boravka u Tokiju, Martina Pernar voditeljica marketinga u Paškoj sirani, posjetit će Veleposlanstvo RH u Japanu koje ih je pozvalo u posjetu. Ovo će biti i zadnja Misija Povjerenika Hogana jer mu uskoro ističe mandat.

Dosadašnja iskustva

Posljednjih nekoliko godina organizirano je više trgovinskih misija povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana, s ciljem pronalaska novih tržišta za poljoprivredne proizvode iz Europske unije.

Paška sirana do sada je dva puta bila dio poslovne delegacije povjerenika Hogana. Bila je dio izaslanstva s 40-ak proizvođača iz Europske unije i tako se našla u društvu tvrtki kao što su Ferrero, Lactalis, European dairy association...

„Bili smo na Misiji u Šangaju u Kini te u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Obje Misije bile su jedno predivno iskustvo gdje smo naučili jako puno o kineskom i tržištu emirata, upoznali se s poljoprivrednicima iz Europske Unije i s njima razmijenili iskustva, posjetili najveće sajmove hrane SIAL u Šangaju i GULFOOD u Dubaiju, obišli najveću mljekaru u Kini kao i farmu deva u Ujedinjenim arapskim emiratima, gdje se proizvodi devino mlijeko, sudjelovali na poslovnim forumima, obišli brojne uvoznike i trgovačke lance. Naravno promovirali smo Paški sir, koji je na zadnjoj Misiji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima čak i uručen kao dio poklona u ime cijelog izaslanstva.“, ističe Martina Pernar, koja je i bila u ime čitavog izaslanstva Hoganu uručila poklon.

Certifikat izvornosti

Ovih dana Paška sirana je dobila certifikat izvornosti. Nacionalni certifikat izvornosti dokaz je potrošačima između ostalog da je Paški sir proizveden na otoku Pagu, isključivo od mlijeka paške ovce.

Paška sirana vlasnik je i najvećeg stada na otoku Pagu, od kojeg dobiva samo 15 posto potrebnog mlijeka za proizvodnju Paškog sira. Ostalo mlijeko otkupljuje od svoja čak 134 kooperanata. „To znači da 134 obitelji s otoka imaju svoja stada i prodaju mlijeko Paškoj sirani. Paška sirana ima čak 20 zaposlenika koji rade u sektoru stočarstva . Na četiri lokacije na otoku Pagu, držimo naše ovce. Zanimljivo je da naš najstariji kooperant Mate Valentić- Trevo, koji ima 82 godine, punih 46 godina daje mlijeko Paškoj sirani. To je zaista nešto čime se ne može pohvaliti nijedna sirana na otoku Pagu i to nas zapravo čini najponosnijima. Ova oznaka izvornosti je i priznanje njima, našim kooperantima bez kojih ne bi ni bilo Paškog sira.“, pojašnjava Martina Pernar koja očekuje i zaštitu izvornosti Paškog sira na razini Europske Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:40