otporni na koronakrizu

‘Pandemija nam je otežala pristup inozemnim tržištima, ali u 2021. očekujemo rast prihoda od 10%‘

U izvozu je ove godine predviđen daljnji rast prihoda, koji su planirani u iznosu od 1,9 milijardi kuna
Gordan Kolak
 Darko Tomas/Cropix

Končar se pokazao otpornim na koronakrizu i u ovoj godini očekuje rast prihoda od deset posto, najavio je jučer predsjednik Uprave Končar Grupe Gordan Kolak.

- Izvor rasta, prije svega, vidimo u početku nabave vlakova HŽ Putničkog prijevoza, no i dalje vidimo inozemna tržišta, prije svega Njemačku, Švedsku i Austriju, kao primarna u plasmanu naših roba i usluga - poručio je prvi čovjek Končar Grupe, koju čini 14 tvrtki unutar Grupe i zajednička tvrtka sa Siemensom te oko 3500 radnika. Godišnji im je prihod tri milijarde kuna, od čega je izvoz 60 posto.

Kad je u pitanju jedan od najznačajnijih trenutnih izvoznih pothvata kompanije, prodaja tramvaja latvijskom gradu Liepaji, Kolak je naznačio da će tijekom ove i iduće godine u Latviju biti isporučeno 12 ugovorenih tramvaja.Osvrnuvši se na utjecaj pandemije na poslovanje Grupe, prvi čovjek Končara je ustvrdio kako se on najviše ogleda u otežanom pristupu novim inozemnim tržištima, ali, upozorio je, i u kreiranju novog pristupa na tržištima na kojima je Končar već prisutan. Izvješće o poslovanju Končara u 2020.i, najavio je Kolak, neće biti predstavljeno prije nego što bude objavljeno na Zagrebačkoj burzi-.

- U svakom slučaju, lani smo imali rast prihoda, ali u ovome trenutku ne mogu govoriti o razmjerima rasta. Opća situacija na globalnom tržištu povoljna je za našu kompaniju - zaključio je. U ovoj godini Končar slavi 100. obljetnicu poslovanja, a kao jednu od zanimljivosti vezanu uz jubilej Kolak je naveo da će stoti rođendan proslaviti i končarevac Dragutin Pušić koji je dizajnirao prvi znak kompanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:42