PODUZETNIČKI MINDSET

‘Pandemija je otkrila svu ranjivost opskrbih lanaca. Rješenje nije globalizacija nego regionalizacija‘

Primacošped je u veljači uspješno pripojio Tri Mare. Sada tvrtka spada među pet najvećih u cestovnom prometu i tri najveća pomorska agenta
Petar Šimić

Pandemija novog koronavirusa otkrila je ranjivost postojećih opskrbnih lanaca. Zbog velike ovisnosti o uvozu u europskim se zemljama nakon izbijanja epidemije dogodila kratkotrajna kriza opskrbnih lanaca. Kako u budućnosti ne bi dolazilo do sličnih poteškoća na tržištu, potrebno je mijenjati nabavu i prateću logistiku.

Smatra to predsjednik uprave Primacošpeda Petar Šimić.

- Rješenje nije ni potpuna globalizacija ni samodostatnost malih zemalja. Najbolja bi bila umjerena globalizacija, tj. regionalizacija. Trebamo biti svjesni da se pomorskim transportom odvija 70 posto globalne trgovine i tu nastaju veliki poremećaji. Globalni pomorski transport ovisi o nekoliko jako velikih kompanija dok međunarodni cestovni transport u Europi ovisi o desecima tisuća transportnih poduzeća među kojima je najviše malih i srednjih. Taj cestovni promet u Europi teče normalno. Kako bismo izbjegli buduće šokove, dobro je skratiti opskrbne lance na kontinent. To je poučak ove krize. Manje tržište lakše će korigirati nelogičnosti koje na njemu nastaju - istaknuo je Šimić u novoj emisiji Poduzetnički mindset.

Vozačima je zahvalio na radu u posebnim uvjetima nakon dolaska epidemije u Europu. Tada su kabine kamiona proglašene samoizolacijskim prostorima i vozači su na neki način živjeli u njima dva i pol mjeseca.

Kada se Europom počelo distribuirati cjepivo protiv novog koronavirusa, zbog hitnosti je taj transportni i logistički opskrbni lanac posve odvojen od lanaca opskrbe drugim lijekovima.

image
Petar Šimić i Saša Cvetojević

- Teško je biti najbolji u svemu. Zato smo izabrali nekoliko industrija za koje smo se specijalizirali. To su visokotehnološka, prehrambena i farmaceutska industrija. One ukupno čine 70 % naših prihoda - rekao je Šimić čiji Primacošped trenutačno zapošljava 140 ljudi te ima flotu od 95 cestovnih vozila.

Primacošped je u veljači uspješno pripojio Tri Mare. Sada tvrtka u Hrvatskoj spada među pet najvećih u cestovnom prometu i tri najveća pomorska agenta. U Hrvatskoj je Primacošped najveći zračni otpremnik i najveći špediter.

Šimić je istaknuo kako je logistika jedna od branši koja je najviše profitirala od digitalizacije. Osim na njoj, Primacošped sustavno radi na razvoju usluga s dodanom vrijednošću poput specijalizacija za prijevoz visokovrijednih i osjetljivih tereta.

Emisija Poduzetnički mindset medijske platforme Poduzetnik prikazuje se premijerno petkom u 10 sati na portalu Novac.hr Jutarnjeg lista. Voditelj je Saša Cvetojević, a urednica Dunja Trojan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:30