SMANJUJE SE UPOTREBA $

Pakistan je prvu pošiljku ruske nafte platio u kineskim juanima, po sniženoj cijeni: Roba se upravo istovaruje

Jeftinija nafta donijet će olakšanje Pakistanu budući da je njegovo gospodarstvo u krizi

Ruski tanker u Karachiju

 -/Afp

Pakistan je prvu pošiljku ruske nafte, uvezenu na temelju međuvladinog dogovora s Moskvom, platio u kineskim juanima, po sniženoj cijeni, rekao je ministar nafte Musadik Malik, signalizirajući promjene u politici plaćanja.

Jeftinija nafta donijet će olakšanje Pakistanu budući da je njegovo gospodarstvo u krizi, a bilanca plaćanja u problemima koji dovode u pitanje povrat vanjskih dugova.

Devizne rezerve središnje banke jedva su dovoljne da pokriju mjesec dana kontroliranog uvoza, napominje Reuters.

Prva pošiljka ruske sirove nafte po sniženoj cijeni, koju su utanačili Islamabad i Moskva, stigla je u nedjelju u Karachi i trenutno se istovaruje.

U telefonskom razgovoru s Reutersom ministar Malik nije otkrio komercijalne detalje ugovora, poput cijene i popusta, rekavši tek da je "plaćanje obavljeno u kineskim juanima”.

Pakistan je od Rusije u travnju kupio 100.000 tona sirove nafte marke Urals i u Karachi je sada stiglo 45.000 tona. Ostatak je na putu.

Islamabad je ovog mjeseca predložio i izravnu razmjenu robe i usluga s Rusijom, Afganistanom i Iranom, što je, kako tumače analitičari, još jedan znak da nastoji smanji upotrebu dolara i da se postupno okreće Istoku.

Rusku naftu prerađivat će Pakistanska rafinerija (PRL), rekao je ministar, otklonivši strahovanja za financijsku održivost i kapacitete za preradu ruskog Uralsa, mješavine teške nafte s Urala i lake iz Sibira, budući da je Pakistan do sada uglavnom uvozio laku naftu s Bliskog istoka.

Ruska nafta bit će za potrebe prerade pomiješana s oko 60-70 posto arapske lake nafte, rekao je ministar, dodajući da nije bila potrebna prilagodba rafinerijskih postrojenja.

Nije precizirao kakvu će promjenu cijena na benzinskim postajama donijeti ruska nafta, rekavši tek da se sigurno promijeniti.

Većinu pakistanskih inozemnih plaćanja čini upravo uvoz energije. U 2022. Islamabad je uvozio 154.000 barela nafte dnevno, više-manje kao i 2021., pokazali su podaci analitičke tvrtke Kpler.

Namjeravamo trećinu ukupnog uvoza nafte pokriti sirovom naftom iz Rusije, rekao je ministar.

Pakistan sirovu naftu najvećim dijelom nabavlja od najvećeg svjetskog izvoznika, Saudijske Arabije. Drugi najveći dobavljač su mu Ujedinjeni Arapski Emirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:00