Svjetska tržišta

Pad cijena nafte pritisnuo burze: 'To je znak usporavanja globalnog gospodarstva'

Gospodarski se rast usporava, ali nedovoljno da bi Fed odustao od povećanja kamata
Ilustracija, naftna bušotina
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi pali, izgubivši dio dobitaka od početka tjedna, što je ponajviše posljedica daljnjeg pada cijena nafte zbog usporavanja rasta svjetskog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 201 bod ili 0,77 posto, na 25.989 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,92 posto, na 2.781 bod, a Nasdaq indeks 1,65 posto, na 7.406 bodova.

Negativno je na tržište već drugi dan zaredom utjecao pad cijena nafte jer proizvodnja i ponuda 'crnog zlata' rastu, dok bi potražnja zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva mogla oslabiti.

Zbog toga su jučer cijene nafte pale daljnjih 1 posto, pa je njihov gubitak u posljednjih mjesec dana premašio 20 posto. A to znači da su uronile u područje 'medvjeda', 20 posto ispod njihove prethodne najviše razine.

To je pritisnulo dionice u energetskom sektoru, pa su njihove cijene skliznule daljnjih 0,4 posto, nakon što su dan prije potonule 2,2 posto.

„Pad cijena nafte prestrašio je ulagače. Ako one padaju, to bi mogao biti još jedan znak da će se rast globalnog gospodarstva usporiti”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Zbog toga ulagači nisu skloni rizičnim investicijama, pa su jučer cijene dionica pale u osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Pritom su najviše, 1,9 posto, pale cijene u tehnološkom sektoru, dok su blago porasle u tzv. defanzivnim sektorima, kao što su potrošački, komunalni i nekretninski.

„Mislim da bi burzovni indeksi mogli pasti i niže nego u listopadu. Gospodarski se rast usporava, ali nedovoljno da bi Fed odustao od povećanja kamata”, kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki Leuthold Group.

U listopadu su cijene dionica oštro pale, pa su u jednom trenutku izgubile sve dobitke od početka godine, jer ulagači nisu bili skloni riziku zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava i povećanja kamata američke središnje banke.

Početkom studenoga tržište se oporavilo, posebice nakon izbora za američki Kongres, zbog čega je jedan od razloga nesigurnosti uklonjen s tržišta.

Međutim, ovoga je tjedna Fed ponovno signalizirao da bi u prosincu mogao podići ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine, jer bi snažan rast gospodarstva mogao potaknuti jačanje inflacije. A to ne ide u prilog tržištima kapitala.

Unatoč padu u posljednja dva dana, S&P 500 porastao je u proteklom tjednu 2,1, a Nasdaq indeks 0,7 posto. Dow Jones ojačao je, pak, 2,8 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,49 posto, na 7.105 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 5.106 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,02 posto, na 11.529 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:28