strogi uvjeti

Ovu prestižnu titulu imaju samo dva nacionalna parka u svijetu. Jedan je u Hrvatskoj

NP Krka ostvario sjajne rezultate u gotovo svim područjima, no najbolji su u područjima kulture, tradicije te društvenog blagostanja.

Vidikovac u NP Krka s kojeg se pruža predivan pogled na otok Visovac

 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nacionalni park Krka prvi je u Hrvatskoj i drugi nacionalni park na svijetu dobitnik zlatnog Green Destinations priznanja za održivi turizam, najpoznatijeg destinacijskog certifikata na svijetu koji na temelju niza zahtjevnih kriterija valorizira održivost destinacija i pružatelja usluga u turizmu.

"Ponosni smo jer smo ispunili stroge kriterije održivog upravljanja u turizmu i uspješno finalizirali zahtjevan proces Green Destinations certificiranja. To je tražilo sveobuhvatan posao prikupljanja i sistematiziranja podataka, koji su pokazali da NP Krka već godinama uspješno radi na implementiranju modela održivosti u svoju upravljačku viziju i primjenjuje to u praksi. Prva smo i trenutno jedina destinacija u Hrvatskoj sa zlatnim Green Destinations priznanjem, što pokazuje da je NP Krka vodeći primjer odgovornog i održivog upravljanja u turizmu, ali i partner otvoren za suradnju s lokalnim dionicima u postizanju zajedničkih ciljeva održivosti, što je kroz proces certificiranja bilo posebno traženo i naglašeno.", rekla je Nella Slavica, ravnateljica NP Krka.

Sjajni rezultati

Održivi razvoj NP Krka temelji se na očuvanju prirodnih vrijednosti, zaštiti i očuvanju kulturne baštine, upravljanju posjećivanjem, interpretaciji i edukaciji, te suradnji s lokalnom zajednicom.

Kako pojašnjava Katarina Miličević, direktorica tvrtke Tourism Lab koja je službeni zastupnik Green Destinationsa u Hrvatskoj, nekoliko je razina Green Destinations priznanja. Ovisno o broju prikupljenih bodova prilikom procesa certificiranja, turističkoj destinaciji dodjeljuje se brončana, srebrna, zlatna ili platinasta oznaka. NP Krka ostvario je sjajne rezultate u gotovo svim područjima, no najviši broj bodova ostvaren je u područjima kulture i tradicije te društvenog blagostanja.

"Metodologija Green Destinationsa je iznimno zahtjevna i uključuje šest područja upravljanja turističkom destinacijom. NP Krka je prva destinacija u Hrvatskoj koja je ostvarila zlatno Green Destinations priznanje. Ovo je izniman uspjeh za NP Krka, ali i za hrvatski turizam. Nadamo se da će NP Krka inspirirati i druge destinacije u Hrvatskoj i zemljama u okruženju da primjenjuju prakse održivog upravljanja", rekla je Miličević.

Model prema kojem Green Destinations unaprjeđuje i valorizira održivost destinacija i pružatelja usluga u turizmu je sveobuhvatni operativni alat za održivo upravljanje, a ima snažnu podršku Globalnog vijeća za održivi turizam. Tim iz NP Krka već za dvije godine očekuje novi proces evaluacije, a do tada će predano raditi na očuvanju bioraznolikosti, zaštiti okoliša i kulturne baštine, unaprjeđenju društvenog blagostanja te promociji održivog turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 14:06