Kreće testiranje

Ovo ne postoji nigdje u svijetu: Party plažu na Zrću kontrolirat će ‘dronovi zaštitari‘

Nositelj projekta je Noa Grupa, a jednom kad se proizvod testira i usavrši, mogao bi imati i golemu komercijalnu i izvoznu vrijednost

Popodnevna zabava u klubovima na plaži Zrće u Novalji.
 

 Jure Miskovic/Cropix

Na najpoznatiju hrvatsku party plažu Zrće u Novalji na otoku Pagu uskoro stižu prvi "dronovi zaštitari", koji će u kombinaciji s pametnim narukvicama biti zaduženi za osiguranje gostiju na lokaciji koja je lani nažalost zabilježila i jedno ubojstvo. O tome da se slične situacije ne bi ponavljale, služba osiguranja će se ubuduće brinuti i uz pomoć umjetne inteligencije, u dosad na svijetu neviđenom sigurnosnom sustavu koji razvijaju domaći tehnološki stručnjaci, a projekt se sufinancira iz fondova EU. Nositelj projekta je Noa Grupa, jedan od vlasnika klubova na Zrću, a jednom kad se proizvod testira i usavrši, mogao bi imati i golemu komercijalnu i izvoznu vrijednost jer je široko primjenjiv za osiguranja različitih evenata i lokacija, kažu nam u Noi.

"U tijeku je razvoj naše inovativne robotske platforme koja predstavlja prvu takvu inicijativu na svijetu, usmjerenu na unapređenje fizičke zaštite i civilne sigurnosti. Naš cilj je unaprijediti sigurnost općenito, kao i sigurnost u turističkim područjima, koristeći inovativna tehnička rješenja. Integriranjem pametnih narukvica, bespilotnih letjelica i aplikacija, sve vođeno naprednom umjetnom inteligencijom pod stalnim nadzorom našeg sigurnosno-komunikacijskog tima, postavljamo nove standarde u sektoru sigurnosti", pojasnila nam je Josipa Žižić Šaban, direktorica marketinga Noa Grupe.

Projekt sigurnosti je dio većeg projekta uvođenja inovacija i zelene tranzicije koji je težak ukupno tri milijuna eura, a sufinancira se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) s 2,33 milijuna eura. U projektu osim Noa Grupe sudjeluju tvrtke koje se bave razvojem tehnologije DCBike Thor, Shift House i Roboteh te dva zagrebačka fakulteta, Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet strojarstva i brodogradnje.

image

Noa Beach Club

Noa Grupa/

Pametne narukvice

Sigurnosni dio projekta iznosi 1,1 milijun eura, a kako pojašnjavaju u Noi, cilj je istražiti napredne digitalne tehnologije za pružanje inovativne digitalne usluge fizičke zaštite i civilne sigurnosti na turističkim odredištima. Konkretno, istražit će se i demonstrirati tehnološka izvedivost pametne narukvice opremljene sustavom za pozicioniranje i alarmiranje za posjetitelje turističkih kompleksa, kao i mobilne istraživačke robotske platforme (MIRP) za brzu reakciju u sigurnosnim situacijama. Istražit će se primjenjivost različitih robotskih platformi s naglaskom na istraživanje bespilotnih letjelica.

"Pametna narukvica posjetiteljima, kada osjete nesigurnost, omogućuje alarmiranje centraliziranog sustava za upravljanje fizičkom zaštitom i civilnom sigurnosti, ali i drugih posjetitelja kompleksa koji su u blizini, a mogu prvi reagirati", pojašnjava nam Žižić.

Dakle, imamo pametnu narukvicu koju će imati posjetitelji određene lokacije, a ona će se povezivati s web i mobilnom aplikacijom koja se upotrebljava kao društvena mreža za civilnu zaštitu posjetitelja određenog turističkog kompleksa.

"U ovom projektu će se razviti robotska platforma koja trenutno ne postoji nigdje na svijetu. Razvit će se vlastiti inovativni algoritmi za upravljanje, implementirat će se umjetna inteligencija i posebni sigurnosni protokoli za rad MIRP-a. Naravno, sve u skladu s važećim regulativama i postojećim sigurnosnim protokolima", kaže nam Josipa Žižić. Dakle, neće se kršiti privatnost odnosno pravila GDPR-a, a narukvice će nositi samo oni posjetitelji koji to žele.

image

Zabave u klubovima na plaži Zrće u Novalji uskoro bi mogli nadgledati dronovi

Jure Miskovic/Cropix

Za udaljene lokacije

Tehnologija će se testirati i istraživati već u ovoj sezoni, u simulacijskom okruženju s uzorcima stvarnih situacija u Noa Beach Clubu.

"Ovo je idealno okruženje jer je jedna od najvećih turističkih destinacija s najvećom koncentracijom ljudi. Već ove sezone testirat će se prvi rezultati ovog projekta na lokaciji. Ova platforma, koja se oslanja na ekspertizu vrhunskih stručnjaka okupljenih u našem trustu mozgova, posebno je ključna za područja s ograničenom infrastrukturom ili ona koja su udaljena. Razvijeni algoritmi i specijalizirani sigurnosni protokoli osiguravaju da naša rješenja budu u skladu s najstrožim regulativama, pružajući ne samo naprednu već i proaktivnu zaštitu na svim razinama te centraliziranu i automatiziranu sigurnost koja trenutno nema premca u svijetu", zaključuju u Noi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:43