PODUZETNICI NEZADOVOLJNI

‘Ovo će biti najskuplji mogući izbori! A što s onima koji će s posla doći umorni i gladni i ne da im se na birališta?‘

Bit će svakako zanimljivo čuti objašnjenje, zašto se promijenio običaj pa se izbori više ne održavaju nedjeljom

Hrvoje Bujas, Hrvoje Balen, Gordana Deranja, Roko Vuletić

 /Cropix

Izbori na radni dan i to u sredini tjedna sigurno imaju i neke prednosti jer građani neće boraviti na vikendicama ili izvan svog mjesta boravka, teže će birači koji žive u drugim državama utjecati na izborni rezultat ali izbori na radni dan mogu stvoriti velike teškoće u organizaciji poslovanja kompanija a pogotovo proizvodnih i nekih uslužnih kompanija. Visokoškolske ustanove vjerojatno će predavanja i ispite nadoknaditi, dok bi mnogim tvrtkama kojima je važna efikasnost poslovanja, rok isporuke proizvoda, održavanje kontinuiteta proizvodnje to baš nije niti malo jednostavno. Maloprodajne tvrtke su dobile uz 16 neradnih nedjelja možda i dodatni dan kada neće raditi. Raznim državnim i javnim poduzećima to će biti jednostavnije nadoknaditi. Osim, naravno, bolnicama, policiji, carini... Oni moraju raditi. Uglavnom, ova odluka je zbunila mnoge ali izborni dan je neradni dan i svi se moraju tome prilagoditi.

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, kaže da je mnoge takva odluka iznenadila jer je to prvi put da će se izbori održati na radni dan ali dodaje da je odluka zakonita a zakone treba poštovati.

"Izborni dan je neradni dan, a izbori su ustavna kategorija i mogu se održati bilo koji dan. Očito je da predsjednik želi biti originalan, a koliko sam shvatio 17. travnja je prvi mogući datum na koji se mogu održati izbori, tako da je činjenica da je predsjednik Republike Hrvatske odlučio da se izbori održe u najkraćem mogućem roku. Priznajem da je to i mene i moje kolege iznenadilo. Naravno, da će ovo utjecati na prihode poduzetnika i da će poremetiti planove i poslovanje poduzetnika, ali s druge strane izbori su demokratsko pravo građana.

Sada smo sigurni da će građani Hrvatske dobiti još jedan neradni dan. Radi se o pravu koje ima predsjednik države i to se mora poštovati. Bit će svakako zanimljivo čuti objašnjenje, zašto se promijenio običaj pa se izbori više ne održavaju nedjeljom. Dakle, voljeli bi čuti koji je razlog da se izbori održavaju usred tjedna i na prvi mogući dan. Predsjednik je imao izbor da se izbori održe na pet neradnih nedjelja ali nije tako odlučio. Moguće je da će djelatnici u javnim i državnim službama biti jako zadovoljni jer će dobiti još jedan neradni dan. Dobit će neočekivan praznik. Poduzetnicima će to otežati poslovanje ali ćemo se prilagoditi. Mislim da je stav poduzetnika negativan ali što je tu je, moramo se prilagoditi“, komentirao je Hrvoje Bujas.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori su stajališta da bi za gospodarstvo u cjelini bilo optimalnije kada bi se izbori održali u nedjelju kako ne bi došlo do prekida radnih procesa i s tim povezanih troškova. "Odabir datuma izbora predmet je političke odluke, a gospodarstvenici će sukladno Zakonu radnicima omogućiti ostvarivanje njihovog ustavnog prava", ističu iz HGK.

Problem organizacije posla

Predsjednica uprave pulskog Tehnomonta Gordana Deranja kaže da je ovo iznenađujuća i zbunjujuća odluka te da oni unutar tvrtke nisu o ovome još razgovarali.

"Poslodavci će se prilagoditi tome na različite načine jer je pravo glasa osnovno demokratsko pravo građana. Teško je reći kako će se prilagoditi oni koji moraju raditi ali kako su birališta otvorena do 19 sati, onda oni koji moraju raditi mogu glasati poslije posla. Drugo je pitanje što će u tom periodu napraviti ljudi koji dođu umorni i gladni s posla i oni koji moraju duže putovati na posao i s posla. Osim onih koji imaju jak motiv izaći na izbore“, mišljenja je Gordana Deranja, koja dodaje da bi izbori trebali biti praznik demokracije te građani rado izlaze na izbore, što je kod nas baš i nije tako. "To će biti ujedno i najskuplji izbori jer poslodavci taj dan moraju platiti iako se ne radi", zaključuje.

Roko Vuletić, direktor Iskra brodogradilišta iz Šibenika, kaže da se očito nije puno mislilo o realnom sektoru kada se donosila ovakva odluka.

„Iznenađen sam takvom odlukom pri kojoj se nije puno razmišljalo o realnom sektoru. Konkretno, nama je u tom periodu visoka remontna sezona i teško ćemo poslovati bez posljedica, a pogotovo u smislu kašnjenja. Razgovarat ćemo s našim radnicima te nakon toga donijeti odluku hoćemo li imati stvarno neradni dan i kasniti s isporukama ili ćemo raditi i platiti radnike po uvećanom iznosu kao što se i radi kada rade na neradni dan. U svakom slučaju, poduzetnici će imati dodatni trošak.To je možda i manji problem od činjenice da naši klijenti poput čarter tvrtki žele što prije obaviti remont plovila i početi poslovati. Svima njima počinje sezona. Nama, a i mnogim poduzetnicima bi svakako bilo puno lakše da se izbori održe nedjeljom“, napominje Vuletić.

Hrvoje Josip Balen, član uprave Algebre, pojašnjava da je izborni dan, prema Zakonu o izborima, neradni dan, tako da će se i Sveučilište Algebra, kao i sve ostale institucije i poslodavci u Hrvatskoj, morati prilagoditi tome.

"Nama to predstavlja poseban izazov te će zasigurno izazvati turbulencije u vidu organizacije nastave za više od 3.000 studenata i polaznika programa cjeloživotnog obrazovanja, koji će na neki način morati nadoknaditi propušteno. Ovo je nova situacija za sve nas, jer su ovo prvi izbori koji se održavaju u srijedu, stoga nas čeka puno razgovora s nastavnim osobljem, studentima i ostalim polaznicima naših programa s ciljem optimizacije ishoda ovog izazova”, pojašnjava Balen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 15:28