Weekend Media Festival

Ove godine raspravljat će se o sigurnost pametnih telefona i legalizaciji marihuane

Direktor Weekend Media Festivala Tomo Ricov i direktor programa Nikola Vrdoljak najavljuju niz događaja u staroj tvornici duhana u Rovinju
Tomo Ricov i Nikola Vrdoljak
 Krasnodar Persun / CROPIX

Malo manje od mjesec dana dijeli nas od 11. Weekend Media Festivala koji će se od 20. do 23. rujna održati u staroj tvornici duhana u Rovinju.

Riječ je o najvećem regionalnom komunikacijskom festivalu koji se svake godine bavi ključnim događajima u medijima, marketingu i tehnologiji, a prošle je godine imao više od pet tisuća posjetitelja.

- Cijela priča oko Weekend Media Festivala i nakon 11 godina nekako mi je nestvarna. Prvo izdanje uspjeli smo realizirati u kratkom ljetnom razdoblju, a nismo imali pojma ni postoji li ikakav interes za festival ovog tipa. Nekim svjetskim čudom sve se poklopilo i svake smo godine sve uspješniji - prisjeća se Tomo Ricov, direktor Weekend Media Festivala.

Ipak, danas organizacija traje dulje od tri mjeseca.

- Prikupljamo ideje tijekom cijele godine, bilo da je riječ o programu, zabavnom sadržaju ili scenografiji - kaže Ricov. No, “koncentrirana” organizacija festivala, dodaje, počinje u veljači, kada na njoj radi sedam ljudi. Ipak, kako vrijeme odmiče, a Weekend se približava, ta sedmorka preraste u nekoliko stotina osoba.

Na ovogodišnjem izdanju festivala bit će između 140 i 150 govornika, a fokus je na “duhu vremena”, odnosno na nepovjerenju društva u sustav i tehnologiju.

- Tehnološki napredak mijenja svijet i uzrokovao je veliku nesigurnost, što se vidi i politički i ekonomski, i to je ono što želimo ocrtati. Program je jako širok, ali se njime pokušava uhvatiti duh vremena koji se osjeća u medijima i marketingu - objasnio nam je direktor programa Weekend Media Festivala Nikola Vrdoljak.

Pitanja

Tako će, primjerice, konzultant za informacijsku sigurnost Alen Delić održati predavanje naslovljeno “Vjerujete li svom telefonu?”, tijekom kojeg će odgovoriti na pitanja o tome što se sve o nama može doznati putem naših telefona i što se s tim podacima može napraviti. Osim njega, komunikolog Dejan Verčič u svojem će predavanju “Komuniciranje poslije riječi” govoriti o sve kraćem pisanom načinu izražavanja, a predavanja će održati i Davor Rostuhar i Kristian Novak.

- Novak i Rostuhar u posljednjih su se godinu dana jako istaknuli u medijskom prostoru. Rostuhar je samostalno napravio nevjerojatan podvig - sam je stvorio medijsko-marketinški paket koji mu je bio potreban, a Novak je savršeno pogodio točke koje bole naše društvo. Već dugo nismo vidjeli da je netko knjigom ili predstavom izazvao toliki interes. Nas zanima kako su to uspjeli napraviti - pojasnio je Vrdoljak suradnju s hrvatskim piscima.

Partneri

Održat će se i paneli koji tradicionalno ocrtavaju ključne probleme i rasprave koji su se odvijali u regiji, a jedna od njih bit će i ona o legalizaciji marihuane, dok će se trendovima iz svijeta pozabaviti strani predavači.

Uz to, ovogodišnji partneri Weekend Media Festivala su Njemačka i Francuska, pa će jedna dvorana (od njih ukupno šest) biti posvećena tim zemljama.

- Prije smo surađivali s gradovima i zemljama u regiji, a od prošle godine surađujemo sa stranim zemljama. Ove godine Francuska i Njemačka to rade zajednički - rekao nam je Nikola Vrdoljak. Ricov je, pak, dodao da je ideja o suradnji tih dviju zemalja potekla od njemačkog veleposlanika koji je htio da se države koje su nekoć bile u stalnim ratovima zajednički predstave vrijednostima Europske unije.

- Poruka Weekenda je zajedništvo, a predstavnici tih država bili su iznenađeni suradnjom iz zemalja regije koje su poznate po sukobima. Bila im je nevjerojatna atmosfera prijateljstva, odnosno naglasak na suradnji i budućnosti - pohvalio se direktor Weekend Media Festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:54