POVIJESNE BROJKE

Ovaj grad podupire poduzetnike, a oni radnicima daju veće plaće: ‘Planiramo otvoriti nova radna mjesta‘

Prema podacima Zavoda za statistiku Vinkovci su jedini grad istočno od Zagreba koji se našao među 10 gradova po broju zaposlenih u odnosu na broj stanovnika
Vinkovačke jeseni, arhiva
 Emica Elvedji/Cropix

Prema podacima Državnoga zavoda za statistiku, Vinkovci su jedini grad s istoka Hrvatske koji se našao među deset gradova u Hrvatskoj po broju zaposlenih na tisuću stanovnika. Zahvaljući potporama države i Grada Vinkovaca broj poduzetnika u gradu na Bosutu iz dana u dan raste, a u poduzetničnim zonama mjesta više nema - zato se grade nove.

U vinkovačkom pogonu režu se, kroje i suše hrast, orah, jasen i brijest. Rade drvene proizvode vezano za posluživanje hrane za ugostiteljstvo, pladnjeve, tacne, daske, kaže HRT-u vlasnik Dragan Zakšek. Neobičnim daskama izgled osmišljava Borna koji nakon srednje škole planira obrađivati drvo s ocem.

U gradu na Bosutu Vice Božić uspješno vodi agenciju za digitalni marketing i traži nove radnike. U njegovoj agenciji troje je zaposlenih a cilj im je, kaže - proširiti posao i iz Vinkovaca raditi za firme iz cijeloga svijeta.

U dupkom punom poduzetničkom inkubatoru 18 je poduzetnika koji traže radnu snagu, poručuje voditelj Josip Čačić. Čak su spremni i sufinancirati školovanje radne snage pod uvjetom da ostanu raditi kod njih.

Prema podacima Zavoda za statistiku Vinkovci su jedini grad istočno od Zagreba koji se našao među 10 gradova po broju zaposlenih u odnosu na broj stanovnika.

- Mi i danas imamo povijesno mali broj nezaposlenih ali imamo i povijesno velik broj zaposlenih a to je možda važniji podatak u ovome trenutku. U ovoj pandemiji mi nismo gotovo ništa osjetili na broju zaposlenih, rasla je brutto plaća preko 1000 kuna i preko 1000 novozaposlenih, kaže gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Grad poduzetnicima daje potpore, a oni radnicima veće plaće. Popunjene su obje poduzetničke zone, a u novu koju grade planiraju dovesti strane ulagače i otvoriti tako nova radna mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:15