Smart Factory

Otvorena prva Pametna tvornica u ovom dijelu Europe: 'Morali smo ispuniti niz kriterija'

Tvornica je morala ispuniti niz zahtjevnih kriterija, od najmanje 65% automatiziranosti
Smart Factory, Plovdiv
 SE

Schneider Electric, tvrtka koja radi na digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, otvorila je svoj prvi centar za inovacije u istočnoj Europi, odnosno prvu Pametnu tvornicu.

Pametna tvornica, smještena u Plovdivu u Bugarskoj, spremna je primiti posjetitelje iz svih zemalja regije i šire, ali ne samo fizičkom posjetom već i virtualno. Ovdje posjetitelji mogu „uživo“ doživjeti IoT tehnologije Schneider Electrica i ostalih kompanija, objedinjene na otvorenoj IoT i cybersecure platformi EcoStruxure™.

Otvaranjem centra za inovacije, Schneider Electric nudi svojim partnerima, sadašnjim i potencijalnim klijentima, studentima i onima koji su zainteresirani za budućnost industrije priliku za stjecanje praktičnog iskustva u regiji o tomu kako pametna tvornica funkcionira. Počevši od ovog ljeta omogućeno je upoznavanje s Industry 4.0 rješenjima kroz virtualne posjete ovoj Pametnoj tvornici.

SE
Smart Factory

Krajem 2019., proizvodno postrojenje automatskih prekidača u Bugarskoj dobilo je industrijski certifikat najviše razine - Smart Factory. Tvornica je morala ispuniti niz zahtjevnih kriterija, od najmanje 65% automatiziranosti, implementacijom sustava za upravljanjem u zgradarstvu i energetskim resursima, postizanja najvišeg stupnja učinkovitosti u održavanju pogona i objekta primjenom aplikacija proširene stvarnosti, itd. „Ovaj uspjeh prvenstveno dugujemo našoj EcoStruxure platformi baziranoj na IoT-u.

Sastoji se od tri glavne razine - povezanih uređaja, vrhunskog upravljanja, te softvera, aplikacija i usluga. Njihovom se primjenom omogućuje izgradnja arhitekture prilagođene potrebama i uvjetima lokacije korisnika te se uz prikupljanje i upravljanje podacima, te softvere za prediktivnu analitiku omogućuje kvalitetnije donošenje poslovnih odluka u stvarnom vremenu.

"Izgradili smo Innovation Hub kako bi svi naši partneri i klijenti, studenti, pripravnici i mladi inženjeri iz regije mogli uživo doživjeti ove nove tehnologije“, rekao je Petr Hermann, regionalni generalni direktor kompanije Schneider Electric za jugoistočnu Europu.

SE
Pametna tvornica u Plovdivu

Schneider Electric programom „Smart Factory“ standardiziraju se i primjenjuju, diljem svijeta, kriteriji za izgradnju i otvaranje tvornice koja može posjedovati karakteristike „Pametne tvornice“. „Naš uspjeh pokazuje da su digitalizacija i poslovna zrelost u istočnoj Europi već na dostatnoj razini. U situacijama koje zahtijevaju fizičko distanciranje dokazano je kako je sposobnost daljinskog praćenja procesa u tvornicama, pogonima ili inovacijskom centru i Pametnoj tvornici pripremljeni smo za primanje posjetitelja iz čitave regije“, izjavila je Maria Topchiyska, voditeljica tvornice.

SE
Smart Factory, Plovdiv

U ovom zahtjevnom razdoblju za industriju, tvornica nije bila zatvorena ni jedan jedini dan. Povezivost, upravljanje na daljinu i nadzor funkcija pomoću pametnih sustava bili su ključni za glatku prilagodbu novim okolnostima. Kompanija je time dodatno pojačala svoju snažnu aktivnost u regiji u kojoj su već prisutni regionalni centri kompetencija – Korisnički centar u Rumunjskoj, regionalni Pametni logistički centar u Mađarskoj i Centar za Smart Grid kompetencije u Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:28