Veliki rezovi

Otpušteno je pola redakcije poznatog tabloida iza kojeg je čak 11 Pulitzerovih nagrada

Zaposlenicima je poslan e-mail u kojem stoji kako je u tijeku „fundamentalno restrukturiranje”
Carla Roman i Reggie Lewis izlaze iz redakcije Daily Newsa nakon što su otpušteni
 Brendan McDermid / REUTERS

Polovica redakcije američkog tabloida Daily News, uključujući glavnog urednika Jima Richa, izvršnu urednicu Kristen Lee i cijeli tim zadužen za društvene mreže, u ponedjeljak su ostali bez posla.

Kako piše Quartz, kompanija Tronc Inc prošle je godine kupila Daily News za 1 dolar, a jučer su zaposlenicima ove poznate njujorške medijske kuće poslali e-mail u kojem stoji kako je u tijeku „fundamentalno restrukturiranje”. Do kraja radnog dana, polovica ih je ostala bez posla.

- Od početka ove godine, intenzivno smo radili da New York Daily News transformiramo u uistinu digitalno usmjeren medij koji producira značajne vijesti, dostavlja ih brže i učestalije te razvija nove pristupe za angažiranje naših čitatelja - stoji u Troncovom e-mailu koji je prenio Flipboard.

Tabloid se već dugo bori s padom prihoda i prodaje tiskanog izdanja, a šuškalo se i o smanjivanju broja zaposlenika. No, iza njega je čak 11 Pulitzerovih nagrada uključujući i prošlogodišnju za rad o kršenju pravila o deložiranju ljudi u New Yorku.

Njujorški guverner Andrew Cuomo i glavna tužiteljica Barbara Underwood apelirali su na Tronc da revidira svoje odluke o otpuštanju.

- Razumijem da velike korporacije često vide samo profit i dividende kao ključnu poantu, ali u New Yorku smo sada suočeni i s gubitkom važne institucije, gubitkom poslova i utjecajem koji će to imati na obitelji čiji su članovi ostali bez posla. Nadam se da će i Tronc promisliti o tome i promijeniti svoju odluku. Država New York spremna je pomoći - poručio je Cuomo, dok je Underwood dodala kako New Yorku trebaju snažne lokalne novine kako bi mogli ukazivati na odgovornosti i moguće propuste onih na vlasti.

Vijest o velikim otpuštanjima snažno je odjeknula i na društvenim mrežama.

- Ako mrzite demokraciju i mislite da bi lokalne vlasti trebale upravljati bez kontrole i u mraku, onda je danas za vas dobar dan - objavio je na svom Twitter profilu jučer ujutro glavni urednik Rich i time nagovijestio što se sprema.

Među otpuštenima je i cijeli tim zadužen za vođenje društvenih mreža. No, neposredno nakon vijesti o otkazima Twitter profil je, kako piše Quartz, nakratko zaživio novim životom. Na profilu je naime, prije nego što su obrisane, bilo vidljivo nekoliko sarkastičnih objava.

Jedna od najpopularnijih, koja je bila podijeljena preko dvije tisuće puta, bio je GIF zbunjenog lika iz filma Pulp Fiction kojeg je utjelovio John Travolta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:49