AKVIZICIJA

OTP kupuje drugu najveću slovensku banku

Cijena po kojoj je druga najveća slovenska banka prodana OTP-u nije objavljena, a procjene se po navodima medija kreću oko milijarde eura
OTP banka

Mađarska OTP Bank potpisala je ugovor o kupoprodaji dionica za kupnju 100 posto slovenske Nove KBM , u vlasništvu fondova kojima upravljaju pridružena društva Apollo Global Management, Inc. Sa 80 posto udjela i EBRD s 20 posto udjela . Akvizicija ove banke najznačajnija je u povijesti OTP grupe. Ova akvizicja joj omogućuje da ostane tržišni lider u Sloveniji. Očekuje se da će se transakcija zaključiti u drugom tromjesečju sljedeće godine, pod uvjetom da se dobiju sva potrebna regulatorna odobrenja.

Nova KBM je druga po veličini slovenska banka s tržišnim udjelom od 20,5 posto u odnosu na aktivu u prosincu 2020. godine. Zapošljava oko 1 900 radnika. Uz poslovanja s građanstvom i malim poduzećima, pruža i čitav niz bankarskih usluga za srednje i velike tvrtke. Financijski uvjeti ove transakcije nisu otkriveni, a procjene se po navodima medija kreću oko milijarde eura.

Nova KBM, ima stabilan i kontinuiran rast profitabilnosti proteklih godina. Prošle godine je imala uspješnu akviziciju kupivši Abanku, treću po veličini banku na slovenskom tržištu. Integracija dviju banaka dovršena je u prosincu 2020. godine. Za OTP grupu ova transakcija predstavlja povijesni iskorak. Nakon zaključenja transakcije OTP, s vlasništvom nad SKB bankom i Novom KBM, postat će lider na slovenskom bankarskom tržištu u kreditima i depozitima, s udjelom od gotovo 30 posto. Zaključenje transakcije očekuje se u drugom kvartalu 2022. godine, a podložno je svim potrebnim regulatornim odobrenjima.

„Od ulaska na slovensko tržište 2019. znali smo da nam prisutnost u Sloveniji predstavlja veliku priliku za rast i razvoj, u skladu sa strategijom OTP grupe. Da bismo ostvarili taj cilj istraživali smo mogućnosti akvizicija te smo iste godine zaključili akviziciju i uspješno integrirali SKB banku, četvrtu po veličini na tržištu. S najavljenom novom transakcijom postat ćemo tržišni lider u slovenskom financijskom sektoru. Akvizicijom Nove KBM dodatno ćemo ojačati ionako izvanrednu stabilnost i sposobnost OTP grupe za stvaranje dobiti, istovremeno rastući brže od svih naših konkurenata. Našu strategiju rasta i razvoja nastavljamo i dalje te trenutno ispitujemo mogućnosti daljnjih akvizicija u regiji“, izjavio je László Wolf, zamjenik izvršnog direktora OTP Banke.

Anita Stojčevska, izvršna direktorica SKB banke, kazala je da je SKB banka uspješno završila integraciju s grupom i istovremeno postigla izvrsne poslovne rezultate. „SKB banka je u stručnim krugovima prepoznata kao najbolja banka u Sloveniji već nekoliko godina zaredom i zadržava svoju Superbrands poziciju pod OTP brendom. OTP grupa je strateški fokusiran vlasnik, što se dokazuje podržavanjem strategije digitalne transformacije SKB banke kako bi ponudila najbolja rješenja za iskustvo kupaca i rasla na različitim segmentima tržišta. U nadolazećem razdoblju se možemo i dalje oslanjati na podršku, pomoć i suradnju OTP grupe. Čvrsto vjerujem da ćemo zajedno izgraditi najveću banku u Sloveniji i imati važnu ulogu unutar OTP grupe", ističe Anita Stojčevska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:30