VELIKI VODIČ

Otkrivamo kako do novca ako se banka nađe na rubu propasti i morate li u tom slučaju nastaviti otplaćivati kredit

Bojite se da će Sberbanka propasti i da nećete moći do svojeg novca? Regulatori uvjeravaju da to toga neće doći

Gužva ispred poslovnice Sberbanke u Zagrebu

 Marko Todorov/Cropix

Bojite se da će Sberbanka propasti i da nećete moći do svojeg novca? Regulatori uvjeravaju da to toga neće doći, no čak i kad bi se dogodilo, zakoni kažu da su svi depoziti do 100 tisuća eura osigurani te da ih se može dobiti nazad uz pomoć Hrvatske agencije za osiguranje depozita.

Jutarnji list kontaktirao je ovu instituciju te u suradnji s njom čitateljima i korisnicima donosi detaljni vodič kako općenito izgleda procedura u slučaju stečaja neke banke, čime se oboružati i što napraviti, koje dokumente pripremiti, koliko bi sve to skupa moglo trajati i ono najvažnije - što s kreditima koji su potrošačima ostali u takvim bankama.

Imam novac u banci koja propada. Kad se ispunjavaju uvjeti za osiguranja depozita?

- Prema informacijama iz Agencije, potreban je jedan od sljedeća dva uvjeta da bi se moglo započeti s postupkom osiguranja depozita. Prvo, HNB kao regulator treba Trgovačkom sudu uputiti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad bankom, a kad sud o tome donese rješenje, automatski se aktivira Sustav osiguranja depozita. Prema zakonskim rokovima, sud mora odluku donijeti u roku od 30 dana, no iz prakse je poznato da se odluke donose puno prije finalnog roka. Drugi uvjet je da HNB donese rješenje o nedostupnosti depozita čime se automatski aktivira sustav osiguranja depozita.

OK, banka je i formalno - pravno propala. Kome se moram javiti?

- U ovoj fazi još nikome. Naime, aktivacijom sustava osiguranja depozita Agencija prvo od bankarske institucije nad kojom je pokrenut stečajni ili likvidacijski postupak preuzima sve podatke kako bi se utvrdili klijenti i točni iznosi odnosno prava klijenata na obeštećenje. Kad prikupi sve podatke, Agencija priprema bazu podataka na temelju koje se isplaćuju osigurani depoziti.

Gdje će se depoziti isplaćivati?

- Odluku o ovome donosi Agencija, ali uglavnom to bude neka banka koja je dovoljno rasprostranjena diljem Hrvatske te dostupna većini klijenata propale banke. Dosad su se za takve stvari uglavnom koristile HPB ili Croatia banka.

Kako da saznam u koju se banku moram javiti? Trebam li zvati agenciju?

- Kako su pojasnili iz agencije, oni će sami kad odaberu banku agenta i prebace joj novčana sredstva putem medija i svojih internetskih stranica korisnicima objaviti u koju banku te koju poslovnicu te banke se mogu javiti kako bi došli po svoje osigurane iznose.

Što moram imati sa sobom od dokumenata da bih dobio nazad svoj novac?

- U banci agentu ćete se identificirati na isti način na koji ste to činili u propaloj banci - dakle, doći ćete s osobnom iskaznicom te dokazima o računima u propaloj banci, dakle karticama tekućeg, žiro, deviznog i ostalih računa.

Kako mogu znati koliko će mi novca vratiti?

- Na šalteru banke agenta na licu mjesta dobit ćete izlist obračuna obeštećenja na kojemu će točno pisati koliko novca trebate dobiti nazad. Ako svota odgovara onome što ste doista imali na računima u propaloj banci, na licu mjesta moći ćete potpisati da se slažete s obračunom te zatražiti novac.

Koliko trebam čekati na isplatu nakon što sam pristao na obračun?

- U agenciji kažu da novac možete dobiti odmah na licu mjesta, i to isplatom novca u gotovini ili prijenosom na račun.

Mogu li odmah dobiti novac nazad i ako sam pravna osoba?

- Pravne osobe mogu odabrati samo opciju isplate na račun, pri čemu za pravne osobe to radi isključivo zakonski zastupnik ili osoba koja ima specijalnu punomoć za to.

Što ako se ne slažem s obračunom jer smatram da nedostaje dio novca kojeg sam držao u banci?

- Ako se klijenti nekim slučajem ne slažu s obračunom koji je napravio HAOD, trebaju se obratiti HAOD-u s reklamacijom, a HAOD će istražiti je li razlika opravdana i stvarna. U svakom slučaju, deponenti će dobiti sve ono za što postoje dokazi u propaloj kreditnoj instituciji, naravno do limita od uključivo 100 tisuća eura (u kunskoj protuvrijednosti po srednjem tečaju HNB-a na dan eventualne "propasti" banke) po svakom klijentu pojedinačno, neovisno radi li se o fizičkoj ili pravnoj osobi, a sukladno zakonskoj regulativi.

S obzirom na to da je banka propala, više joj ne moram vraćati kredit?

- Ne, ovome se nikako nemojte nadati. Neovisno o tome što je banka propala, i dalje vam ostaje obveza kredita kojeg morate vraćati, jedino što će uplate biti preusmjerene na stečajni račun iz kojeg će se dalje podmirivati obveze prema vjerovnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:36