Gradovi za Petrinju

Otkazuju se novogodišnji programi i vatrometi, šalje se novac iz pričuve... Evo koji su se gradovi prvi mobilizirali

Katastrofalni potres koji je jučer uništio Petrinju te nanio strašne štete u Glini i Sisku ujedinio je i na noge digao čitavu zemlju
 Goran Mehkek/Cropix

Nakon što su Dubrovnik, Split, Šibenik, Zadar i Đakovo prvi objavili da otkazuju novogodišnje programe i uplaćuju sredstva za Petrinju, krenula je lančana reakcija. Dvadesetak gradova najavilo je ili je već uplatilo pomoć, piše Gradonačelnik.hr

Katastrofalni potres koji je jučer uništio Petrinju te nanio strašne štete u Glini i Sisku ujedinio je i na noge digao čitavu zemlju. Pomoć stiže sa svih strana Hrvatske, od vatrogasaca i volontera - samo u utorak navečer na petrinjsko područje stiglo je preko 1.500 ljudi željnih pomoći, do hrane, odjeće, deka, grijalica. Mobilizirali su se i hrvatski gradovi koji organiziraju prikupljanje humanitarne pomoći i smještaj za obitelji koje su ostali bez krova nad glavom, ali i šalju ono što je trenutno najvažnije – novac potreban za saniranje štete i početak obnove.

Prvi su se, tako, jučer na hitnom video-sastanku organizirali gradonačelnici četiri dalmatinska grada – Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra koji su odlučili otkazati planirane novogodišnje programe i odmah uplatiti po 150 tisuća kuna za pomoć Petrinji. Đakovo i Rijeka odmah su donijeli odluku i već uplatili po 200 tisuća kuna, a Osijek će donirati 100 tisuća kuna. Iz pričuve je 100 tisuća kuna izdvojio i Grad Metković, te su u srijedu ujutro uplatili 70 tisuća kuna za Gradu Petrinji i 30 tisuća kuna Gradu Glini.

Isti iznos, 150 tisuća kuna donirat će i Grad Bakar i Industrijska zona Bakar.

Grad Kastav najavio je da će potresom pogođenim područjima pomoći sa 75 tisuća kuna iz pričuve, a Bjelovar i Donja Stubica po 50 tisuća kuna. Isti iznos, 50 tisuća kuna donirat će i Grad Zlatar i to 20 tisuća kuna za Petrinju, te po 15 tisuća kuna za Sisak i Glinu.

Grad Požega također će pomoći s 50 tisuća kuna, a gradonačelnik Darko Puljašić najavljuje da će se gradski vijećnici HDZ-a odreći dviju vijećničkih naknada u korist stradalih koje će također biti nadodane i uplaćene za pomoć.

Grad Trogir odlučio je otkazati novogodišnji vatromet i za pomoć Petrinji, Sisku i Glini uplatiti 70 tisuća kuna, a isto će napraviti i u Valpovu, Supetru i Vrbovcu. Financijsku pomoć najavili su i iz Belog Manastira.

Najveći iznos dosad, pola milijuna kuna, odlučili su izdvojiti u Gradu Samoboru. Konkretno, gradu Petrinji pomoći će se s 200 tisuća kuna, a Sisku i Glini s po 150 tisuća, a pomoć će biti uplaćena tijekom današnjeg dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 23:31