Zelena transformacija

Otišli korak dalje, obiteljski i mali hoteli među prvima mjerit će svoj ugljični otisak

Villa Magdalena, Krapinske Toplice/Ilustracija

 Alma Rados/

Članovi nacionalne udruge kojih je više od 200 među ukupno četristotinjak obiteljskih i malih hotela u Hrvatskoj prije nekoliko godina pokrenuli su trend Eco zelenih hotela te su tako snažno podržali i implementiraju zelenu i digitalnu transformaciju hrvatskog turizma. Ovaj put otišli su korak dalje i uz podršku Ministarstva turizma i sporta među prvima odlučili mjeriti ugljični otisak u svojim objektima i destinaciji te lokalnim djelovanjem pridonijeti dekarbonizaciji Europe, koja bi po zelenom planu do 2030. barem za 55 posto trebala smanjiti emisiju stakleničkih plinova u odnosu na razine iz 1990., a 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent, poručili su iz spomenute udruge.

Novi certifikat zelene transformacije

S tim ciljem kreirana je nova metodologija DOMH (dekarbonizacija obiteljskih i malih hotela), usklađena s međunarodnom HCMI metodologijom (Hotel Carbon Measurement Initiative), a za razliku od nje, DOMH daje smjernice za smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Članovi obiteljskih i malih hotela koji se odluče na ovaj iskorak nakon godišnje evaluacije izračuna neovisnog auditora mogu dobiti jedan od dva certifikata: "Ovaj hotel mjeri svoj ugljični otisak" ili "Ovaj hotel mjeri i smanjuje svoj ugljični otisak". Kao preduvjet za ovu vrijednu oznaku, koju će biti sve traženija pri odabiru smještaja, hotelijeri trebaju mjeriti ugljični otisak na godišnjoj razini koji će se izračunati prema ukupnoj površini soba i hodnika, ukupnom broju zauzetih soba, ukupnoj potrošnji energije iz goriva i električne energije, a u obzir će se uzeti i faktori emisije za Hrvatsku.

- Novi certifikat mogu dobiti svi obiteljski i mali hoteli koji se uključe u naš novi projekt, bez obzira na to jesu li već nositelji certifikata Eco zeleni hotel. Veseli me zanimanje koje je ovaj projekt pobudio među našim članovima, pa je i na prvoj radionici sudjelovao velik broj obiteljskih i malih hotelijera. Ovo je znak da su mali poduzetnici u turizmu itekako svjesni klimatskih promjena, aktivno žele utjecati u smanjenju stakleničkih plinova i pri tome ostvariti znatne uštede, ali i jamstvo gostima da poslovanjem pokušavaju eliminirati negativne utjecaje na destinaciju - poručio je Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

Klimatske promjene utječu na razvoj destinacije

Turizam je djelatnost koja je osjetljiva na okruženje jer klimatske i vremenske prilike itekako utječu na destinacije, istaknuto je na nedavnoj radionici, gdje je predstavljen ovaj novi projekt.

- Kao dio turističkog vrijednosnog lanca zahvaljujući predloženom hotelu, obiteljski i mali hoteli će od sada moći izračunati svoj ugljični otisak u cjelini na standardiziran način za sve hotele. Cilj nije samo izračunati ugljični otisak hotela nego i senzibilizirati i uključiti goste da budu dio rješenja kojim se smanjuje utjecaj hotelskog poslovanja na klimatske promjene te podizati njihovu svijest o što manjem individualnom otisku tijekom boravka u hotelu i destinaciji. Na ovaj način i vlasnici hotela imaju prigodu razumjeti vezu o načinu na koji oni djeluju na okoliš kroz emisiju ugljika - rekao je Robert Verbanec, neovisni konzultant koji intenzivno radi na zelenoj transformaciji obiteljskih i malih hotela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:37