CRO Startup

Osnovana nacionalna krovna startup udruga: Ima li u Hrvatskoj 600 ili 6000 startupa?

Hrvatska je dosad bila jedina država u EU koja nije imala vlastitu krovnu nacionalnu startup udrugu

Hajdi Ćenan, predsjednica novo osnovane krovne nacionalne startup udruge u Hrvatskoj, CRO Startupa

 Cro Startup

Ima li u Hrvatskoj 500 do 600 ili čak 6000 startupa pitanje na koje zasad nema odgovora. Jednako kao i na to kako olakšati zapošljavanje te proces otvaranja i zatvaranja tvrtki u Hrvatskoj, ali i kako ukinuti prisilu da tvrtke moraju obavezno registrirati predmet djelatnosti. Nema odgovora niti kako zaposlenicima jednostavnije dijeliti dionice - ESOP i kad će investitori napokon jednostavno dobivati porezne olakšice za ulaganja u startupe. Sve su to pitanja koja muče startupe u Hrvatskoj i na koja će rješenja pokušati ponuditi nova udruga. U Zagrebu je u srijedu pokrenuta krovna nacionalna startup udruga CRO Startup.

Hajdi Ćenan, predsjednica udruge CRO Startup te ujedno suosnivačica i direktorica hrvatskog startupa airt kaže da je prije godinu dana na poziv EU predstavljala Hrvatsku kada se najavila Unijina Startup Nations Standard of Excellence deklaracija.

- Dok sam slušala kako povjerenica Mariye Gabriel, koja je za tu priliku okupila predstavnike startup ekosustava svih država članica Unije, naglašava kako su startupi budućnost europskog gospodarstva i društva i da se deklaracijom proglašava da su startupi budućnost europskog gospodarstva i društva, i tada sam shvatila da sam samo ja došla iz države koja nema svoju krovnu nacionalnu startup udrugu - kaže Ćenan.

Prva nacionalna startup udruga

Navodi da se to osnivanjem udruge CRO Startup napokon promijenilo. Nova udruga osnovana je na inicijativu udruge CISEx.

Davor Runje, predsjednik udruge CISEx kaže da je rad na jačanju startup ekosustava posao koji izlazi izvan okvira svih postojećih udruženja i udruga vezanih za tehnologiju u Hrvatskoj. Pojašnjava da nisu sve IT i tehnološke tvrtke nužno startupi. Isto vrijedi i za softverske tvrtke, a sličan problem imaju i HGK i HUP. Čak ni udruženja poput CroAI-ja, koji okuplja tvrtke koje se bave umjetnom inteligencijom nema u svom članstvu samo startupe.

Runje naglašava i da je CISEx podržao ovu inicijativu zato što startupi nisu samo tehnološke tvrtke.

- Prije svega, startupi nisu uvijek softverske tvrtke, a u startup ekosustavu je još i čitav niz tvrtki i institucija kao što su to brojni inkubatori i akceleratori, investicijski fondovi i drugi i niti jedna druga udruga ih nije okupila pod istim krovom - kaže Runje.

U upravnom odboru CRO Startupa su Maja Brkljačić iz AlgebraLAB-a, Mario Frančešević iz SeekAndHita, Darko Jovišić iz Robotiq.ai-a, Srđan Kovačević iz Orqe, Nikola Pavešić iz Infobip Startup Tribea, Božidar Pavlović iz Jackie agencyja, Marijana Šarolić Robić iz odvjetničkog ureda MSR kao potpredsjednica te Hajdi Ćenan kao predsjednica udruge.

image

Marijana Šarolić Robić iz odvjetničkog ureda MSR, Maja Brkljačić iz AlgebraLAB-a, Darko Jovišić iz Robotiq.ai-a i Davor Runje, predsjednik udruge CISEx kao predstavnici dijela osnivača udruge CRO Startup

Cro Startup

Hajdi Ćenan kaže da hrvatska startup scena proživljava svojevrsni momentum.

Dva hrvatska jednoroga

- U nepune dvije godine postali smo država s dva jednoroga - Infobip i Rimac automobile, a svjedočimo i velikom broju postojećih startupa koji nižu ‘prekonoćne’ uspjehe te gotovo svakodnevnoj pojavi novih startupa. Međutim, svi oni rade i uspijevaju ne zbog podupirućeg poslovnog i startup okruženja u Hrvatskoj, već dapače, njemu usprkos - kaže Ćenan.

Upravo će, dodaje, pomoć svima koji žele osnovati startup ili ga već imaju biti ključan dio posla kojim će se nova udruga baviti.

Marijana Šarolić Robić, potpredsjednica udruge CRO Startup kaže da imaju četiri osnovna područja djelovanja.

- Prvi je uklanjanje regulatornih barijera, posebice na definiranje i prepoznavanje startupa kao posebnog entiteta, lakšu podjelu i transfer udjela u njima što zauzvrat olakšava investicije u njih, porezne olakšice na investiranje te ESOP - kaže Šarolić Robić.

image

Marijana Šarolić Robić iz odvjetničkog ureda MSR predstavila je ciljeve udruge CRO Startup

Cro Startup

Navodi da će raditi i na objedinjavanju resursa i znanja. I to kroz predloške dokumenata te edukacije namijenjene baš startupima, kao posebni uvjeti i popusti na razne usluge koje startupi koriste. Radit će i na jačanju startup zajednice, kroz promociju startupa, povezivanje postojećih lokalnih i regionalnih, ali i tematskih startup inicijativa te okupljanja i druženja i razmjenu znanja i iskustava, dobrih, ali i loših.

- Konačno, radit ćemo na međunarodnom pozicioniranju hrvatskog startup ekosustava, kroz mapiranje te promociju hrvatske startup scene na relevantnim konferencijama i stranim investitorima, kao i, daljnje, sudjelovanje u EU i globalnim inicijativama i startup događanjima - naglašava Šarolić Robić.

Jačanje hrvatskog gospodarstva

Nikola Pavešić, direktor za startupe u Infobipu i voditelj Infobip Startup Tribea, koji je ujedno i član uprave udruge CRO Startup kaže da je ovo početak jedne lijepe priče, ali navodi da se mora biti iznimno ambiciozan i promovirati cijeli sektor.

- Treba se sjetiti da osim po uspjehu u nekim sportovima Hrvatska na međunarodnoj sceni briljira i po postignućima hrvatskog tehnološkog sektora, i obveza nam je da na tome radimo skupa da se promovira cijeli sektor i tako pomogne cjelokupnom hrvatskom gospodarstvu - kaže Pavešić.

Srđan Kovačević, suosnivač i direktor tvrtke Orqa i član uprave CRO Startupa kaže da bi se po rezultatima hrvatskih startupa reklo da je Hrvatska fantastično mjesto za započeti tehnološki biznis, što na puno načina jest, ali na još više načina nije.

- Imamo puno toga za napraviti, ali teško mi je zamisliti nešto što ovakav tim u ovom sastavu ne može ostvariti - kaže Kovačević.

Stevica Kuharski, principal Fil Rouge Capitala kaže da je ovakva udruga točno ono što je nedostajalo startup ekosustavu u Hrvatskoj.

- Uvjeren sam da ovakva udruga može ubrzati razvoj pojedinačnih startupa i skratiti proces koji im je potreban za njihov rast i dolazak na tržište. Najvažnije je da otvara nove prilike - kaže Kuharski.

Vedran Blagus, principal South Central Venturesa kaže da aktivno podržavaju CRO Startup udrugu.

- Veselimo se osnivanju udruge koja će promicati startup ekosustav i izboriti se za bolji položaj startupova u našem okruženju. South Central Ventures će i dalje biti aktivni dionik u tom ekosustavu te ćemo investirati u nove hrvatske startupove s našim novim 70 milijuna eura vrijednim fondom SCV technology Fund III - kaže Blagus.

Moment kao s osnivanjem CISEx-a

Mario Frančešević, osnivač i direktor SeekAndHita kaže da ga sve ovo podsjeća na trenutak osnivanja CISEx-a.

- Prije desetak godina sam bio jedan od pokretača CISEx-a i ta se inicijativa do danas promaknula u jednu snažnu i vrlo aktivnu udrugu koja je učinila niz dobrih stvari za hrvatsku softversku industriju. Imam isti osjećaj sada pri pokretanju CRO Startup udruge - kaže Frančešević.

image

Na predstavljanju udruge CRO Startup okupili su se predstavnici Fil Rouge Capitala, South Central Venturesa, Feelsgooda, A1 Hrvatska, poslovni anđeli, Infobip Startup tribe i drugi

Cro Startup

Darko Jovišić, direktor i suosnivač Robotiq.ai-ja kaže je za razvoj hrvatskog startup ekosustava najvažnije razviti bolji networking.

- Ima onih koji tek kreću, nekih koji su u našoj fazi razvoja i onih koji su otišli jako daleko te ih sve treba okupiti - kaže Jovišić.

Dodaje da su mnogi pokušali već nešto slično, ali im nije uspjelo. Dio problema vidi i u potrebi da se mladima rad u startupima prikaže kao relevantan i poželjan izbor karijere.

Maja Brkljačić, voditeljica AlgebraLAB-a kaže da je studentima danas izbor karijere u startupima najblaže rečeno dubiozan.

- A zapravo bi trebalo biti baš suprotno, jer nema boljeg trenutka za odlazak u startup nego izravno s fakulteta. Mladi tada nemaju kredita i petero djece i mogu isprobati sa startupom hoće li uspjeti ili ne, a znanje koje pri tome skupe bit će im dragocjeno u daljnjoj karijeri - zaključuje Brkljačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 17:39