Prinos oko 3 posto

Osnovan novi novčani fond: Ne naplaćuju se naknade, a preporučeno trajanje ulaganja manje je od godinu dana

U godinu dana osnovano je 12 novih investicijskih fondova, a imovina im porasla za 200 milijuna eura

Ilustracija

 Wavebreakmedia Ltd/Panthermedia/Profimedia/

S radom je započeo Erste Money Market, novi novčani fond Erste Asset Managementa (EAM) namijenjen fizičkim i pravnim osobama s kraćim horizontom ulaganja. Minimalni iznos ulaganja je 50 eura, a fond ne naplaćuje ulazne ni izlazne naknade. Kako navode u Erste banci, prinos novog novčanog fonda Erste Money Market trenutačno se kreće oko 3 posto godišnje. "U prvom izvještaju koji je dostupan od jučer, a odnosi se na prošli tjedan, neto prinos je iznosio 2,96 posto", navode.

Fond nema dospijeća, a sredstva se mogu ulagati od jednog dana na dulje razdoblje, ovisno o preferencijama ulagača. Preporučeno trajanje ulaganja je šest mjeseci. Sredstva iz fonda ulagat će se u likvidne trezorske zapise, državne obveznice kratkog dospijeća i u depozite najsigurnijih banaka.

- Prednost ovakvog ulaganja jest što nema dodatnih troškova kao što su ulazne i izlazne naknade. Stoga ulagatelj ne mora držati novac do dospijeća da bi ostvario prinos, već je novac dostupan u svakom trenutku. Shodno tome, novčani fond Erste Money Market predstavlja optimalno rješenje zbog niže razine rizika, mogućnosti ulaganja sredstava kroz dulje razdoblje, ovisno o preferencijama svakog ulagatelja, kao i stalne dostupnosti uloženih sredstava - rekao je Tomislav Kolac, glavni direktor za investicije u EAM-u koji u Hrvatskoj upravlja s ukupno 17 otvorenih investicijskih fondova, jednim alternativnim te individualnim privatnim portfeljima. Ukupna imovina pod upravljanjem EAM-a krajem veljače iznosila je 332 milijuna eura.

Kao u slučaju sličnih investicija, ulagatelji se pozivaju da prije donošenja odluke pažljivo pročitaju prospekt i pravila, da se upoznaju s ključnim informacijama i rizicima ulaganja. Uz ostalo, u fondu ne postoji jamstvo ostvarenja investicijskih ciljeva, ulaganje nije osigurano i glavnica može fluktuirati.

Prema objavljenim podacima Hanfe, u siječnju je bilo 108 investicijskih fondova (UCITS), ali posljednje su informacije da je trenutačno aktivno njih 113. To znači da je njihov broj u godinu dana uvećan za čak 12. K tome, u osnivanju su još četiri nova UCITS-a, uglavnom u kategoriji "ostali". Oni se odnose na fondove s dospijećem, a posljednjih godinu dana uvelike su ih osnivale banke. Do siječnja ove godine najviše je bilo upravo tih "ostalih" fondova, njih 47. Kada je riječ o novčanim fondovima, prošle godine osnovana su dva, pa su u toj kategoriji sada tri, zajedno s Erste Money Marketom. Također, među UCTIS-ima su još 22 obveznička fonda, 19 je dioničkih, a devet mješovitih.

Kako navodi Hanfa, prosječni godišnji prinos ponderiran imovinom na kraju siječnja 2024. iznosio je za dioničke fondove 20,2 posto, za mješovite 6,1 posto, za fondove iz kategorije ostalih također 6,1 posto, za napajajuće 5,1 posto i za obvezničke 1,2.

Ukupna neto imovina investicijskih fondova iznosila je 2,4 milijarde eura, što znači da je u godinu dana porasla oko 200 milijuna eura. No, njezina se struktura značajno promijenila: imovina obvezničkih fondova u godinu dana pala je s 1,4 milijarde na 945 milijuna eura, pa je i njezin udjel u ukupnoj imovini pao sa 60 na 38,2 posto. U istom razdoblju udjel dioničkih fondova povećao se s 12,9 na 15,9 posto, a mješovitih sa 6,7 na 11,2 posto. Kada je riječ o "ostalim" fondovima, njihova je neto imovina u godinu dana porasla s 357 milijuna eura na 657 milijuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 11:43