Otežani uvjeti

‘Oslobodite nas državnog najma‘ Ugostitelji traže pomoć, Državne nekretnine: Možemo se dogovoriti

Nacionalna udruga ugostitelja moli da im se zbog pandemije najam oprosti do proljeća
 Luka Gerlanc/Cropix

Nakon što je dio većih gradova u zemlji zbog restriktivnih mjera protiv širenja korone u kafićima i restoranima oslobodio svoje zakupce plaćanja najma, Nacionalna udruga ugostitelja traži da isti potez povuče i država.

- Nema razloga da Vlada ne postupi na isti način kao, primjerice, Grad Zagreb i oslobodi ugostitelje koji su u najmu poslovnog prostora u vlasništvu države plaćanja najma zbog restrikcija koje je država uvela u poslovanju ugostiteljskih objekata u cilju suzbijanja koronavirusa - rekao nam je predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak. On je najavio kako će udruga na čijem je čelu najkasnije do 5. studenoga uputiti Vladi zahtjev da Državne nekretnine d.o.o., koje upravljaju poslovnim prostorima u vlasništvu države, oslobode plaćanja najma svoje zakupce kojima su određene posebne mjere zaštite od širenja koronavirusa.

Toleriranje odgode

- Kada zgotovimo taj prijedlog i dobijemo prve povratne informacije, bit ćemo u mogućnosti reći nešto više na ovu temu, no apsolutno smo na stajalištu da oprost treba odmah nastupiti i vrijediti do proljeća iduće godine dok se, prema svim prognozama, ova situacija s koronom ne smiri - poručio je Medak.

U Državnim nekretninama, odgovarajući na naš upit hoće li izaći ususret svojim zakupcima ugostiteljima po uzoru na dio gradova, navode kako takve odluke nisu u njihovoj nego u nadležnosti Vlade. Podsjećaju kako u prvom ovogodišnjem polugodištu nije naplaćivana najamnina zakupcima poslovnih prostora u vlasništvu države u trajanju od tri mjeseca, a zatim se, ističu, zakupcima pomagalo i na druge načine.

- U otpisu naplate najma država se odrekla 5,6 milijuna kuna. Osim ovih mjera pomoći, zakupnicima na čiju su djelatnost utjecale mjere za suzbijanje širenja koronavirusa ne obračunavaju se kamate za potraživanja iz perioda odgode plaćanja te je odgođeno pokretanje postupaka naplate i iseljenja - navode u Državnim nekretninama, uz poruku kako su otvoreni za dogovore i razgovore sa svim svojim zakupcima koji imaju poteškoće zbog zaštitnih mjera od koronavirusa. Dodaju kako su poduzetnicima kojima iznajmljuju poslovni prostor izašli u susret i toleriranjem odgode početka poslovne aktivnosti u iznajmljenoj nekretnini od mjesec dana i oprostom naplate prvog mjeseca korištenja nekretnine za nove zakupce.

Antikorona mjera

U Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dio kojeg su Državne nekretnine d.o.o., pozivaju zakupce državnih nekretnina čije je poslovanje ugroženo zbog restrikcija uslijed zaštitnih mjera od širenja koronavirusa, da iskoriste ponuđene mjere Vlade za pomoć poduzetnicima s padom prihoda uslijed epidemije covida-19.

- Za vlasnike ugostiteljskih objekata svakako vrijede mjere u okviru aktivnosti Vlade koja ekonomskim mjerama daje poticaj za zadržavanje radnih mjesta i rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed pandemije - poručuju u Ministarstvu.

Budući da zakupci državnih nekretnina u pravilu imaju odredbu u pripadajućim ugovorima koja državi daje pravo raskida zakupa ako se u iznajmljenom prostoru ne odvija poslovna aktivnost zbog koje su dobili najam, nameće se zaključak da bi oni ugostitelji zakupci koji privremeno, do ukidanja antikorona mjera, prekinu s radom, jer bi im daljnje poslovanje u otežanim uvjetima donosilo samo gubitke, mogli ostati bez najma. U Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine potvrdili su nam postojanje spomenutih odredbi ugovora, no ističu kako država ima pravo raskida ugovora samo ako zakupac iz neopravdanog razloga prekine s poslovanjem u unajmljenom prostoru.

- Svaki opravdani razlog, poput odluke zakupnika da uslijed pandemije privremeno ne obavlja gospodarsku djelatnost, ne daje pravo zakupodavcu na otkaz ugovora - napominju u resornome ministarstvu.

Prilikom spomenute Vladine odluke iz srpnja ove godine o oslobađanju plaćanja tromjesečnog plaćanja najma zakupcima državnih nekretnina, Vladi je prezentirana informacija da je državi stiglo gotovo tisuću zahtjeva zakupaca za oprost od plaćanja. No, u spomenutome zbiru zahtjeva su i zakupci stanova te korisnici najma koji se ne bave poduzetništvom poput političkih stranaka, udruga i sportskih klubova.

Komunalna naknada

Skupština grada Zagreba donijela je 27. listopada ove godine odluku da se ugostiteljima i obrtnicima u gradskom najmu ne naplaćuje zakupnina od 1. studenoga ove godine do odluke Vlade o ukidanju proglašenja epidemije bolesti covida-19, kad god takva odluka uslijedi. Uz oslobađanje zakupnine kako za zatvorene tako i za otvorene prostore, zagrebačkim ugostiteljima i obrtnicima istom odlukom Gradske skupštine pružena je pomoć i kroz smanjenje visine komunalne naknade i poreza na potrošnju alkoholnih pića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:35