Oporavak tržišta

Osjetno bolji rezultati poslovanja AD Plastik Grupe, prihodi iznosili 129,22 milijuna eura

U skladu s pozitivnim zaokretom na automobilskom tržištu rastu i narudžbe naših kupaca, a započinje i proizvodnja novih modela vozila

Marinko Došen

 Tom Dubravec/Cropix

Poslovni prihodi AD Plastik Grupe u prošloj su godini porasli za 17,3 posto, i iznose 129,22 milijuna eura, dok su prihodi na tržištima EU i Srbije viši za 20,5 posto, te njihov udio u ukupnim prihodima AD Plastik Grupe planirano raste i iznosi 88,3 posto. EBITDA za prošlu godinu iznosi 7,72 milijuna eura na razini Grupe i značajno je viša od one ostvarene godinu prije, a neto gubitak od 1,1 milijun eura također je pozitivan pomak u odnosu na gubitak od 9,7 milijuna eura zabilježen godinu prije.

Objavljeni nerevidirani financijski izvještaj AD Plastik Grupe za 2023. godinu na stranicama Zagrebačke burze pokazuje da su ostvareni osjetno bolji rezultati nego godinu prije. Povećanje narudžbi kupaca uslijed normalizacije u dobavljačkim lancima i nabavi poluvodiča te isporuka za nove modele vozila ukazuju na dugo očekivani početak oporavka automobilskog tržišta.

"Nakon nekoliko godina neizvjesnosti konačno možemo reći kako je. U protekloj smo godini imali 30 aktivnih projekata, od čega su tri započela, a za njih 18 očekuje nas početak serijske proizvodnje tijekom 2024. Istovremeno, svoje smo prodajne aktivnosti maksimalno usmjerili na bolje popunjavanje kapaciteta i ugovaranje novih poslova. U 2023. smo ugovorili još 112 milijuna eura novih poslova, što je sveukupno 317 milijuna eura novougovorenih poslova u posljednje dvije godine. To je smjer kojim sigurno nastavljamo i u narednim razdobljima", izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe, koji je dodao da je porast narudžbi kupaca pozitivno utjecao na iskorištenost kapaciteta, a uz normalizaciju cijena energenata i materijala pozitivan je utjecaj razvidan i na kretanju marži i profitabilnosti, unatoč inflatornim pritiscima. Uz uspješnu realizaciju povećanih zahtjeva kupaca, bolju iskorištenost kapaciteta i troškovnu efikasnost, usmjerenost kompanije u najvećem je dijelu bila na uspješnoj realizaciji razvojnih i industrijalizacijskih aktivnosti.

Došen je dodao da je priprema novih projekata koja je obilježila proteklu godinu iziskivala dodatna ulaganja u specifičnu opremu te privremeno financiranje izrade alata, zbog čega je očekivano povećana zaduženost. "No, početkom serijske proizvodnje novih projekata uobičajeno započinje i ciklus razduživanja, što se može očekivati u narednim razdobljima. Pred nama je početak serijske proizvodnje velikog broja novih projekata i potpuno smo usmjereni na njihovu uspješnu realizaciju. Početak serijske proizvodnje ima pozitivan utjecaj na prihode i profitabilnost što očekujemo u narednim razdobljima. Kvaliteta isporuka, bolja iskorištenost kapaciteta i troškovna efikasnosti permanentno su na vrhu naše ljestvice prioriteta. Istovremeno, posebnu pozornost posvećujemo istraživanju i razvoju novih proizvoda kako bismo dosegli višu razinu njihove složenosti, unaprijedili svoju konkurentnost i zadržali status pouzdanog i kvalitetnog partnera. Nova je godina započela poprilično ubrzano, ambiciozno i optimistično, a vjerujem kako su dobri temelji postavljeni u prethodnom razdoblju preduvjet daljnjeg jačanja naše pozicije na globalnom tržištu", istaknuo je Došen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:30