Neobičan slučaj

Osječka tvrtka sedam godina 'spamala' drugu kompaniju, ovi ih iz očaja prijavili Hakomu

Što kad unatoč svemu ne možete zaustaviti zatrpavanje poslovnog inboksa reklamama
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Punih sedam godina osječka tvrtka Dobre nekretnine d.o.o “spamala” je elektronički sandučić jedne anonimne kompanije iz Hrvatske, nakon čega joj je prekipjelo pa je cijelu stvar prijavila nadležnom tijelu te slučaj riješila službenim putem.

Točnije, potražila je zaštitu HAKOM-a, koji je u srpnju donio rješenje te potvrdio da su Dobre nekretnine d.o.o. slale elektroničku poštu mimo propisa i pravila, odbile prestati slati svoje ponude čak i u trenutku kad ih je druga pravna osoba to zamolila pismenim putem, a naloženo im je i da odmah nakon primitka rješenja svoje postupanje usklade s propisima.

Tvrtka koja je priču prijavila prepričala je agenciji doista neobičan slučaj spamanja kojem je bila izložena sedam godina: s adrese elektroničke pošte Dot Com Hrvatska, a od pravne osobe Dobre nekretnine d.o.o. iz Osijeka, godinama je dobivala neželjenu elektroničku poštu koja se odnosila na prodaju baza podataka, iako s kompanijom nikad nije bila u poslovnom odnosu, a niti u jednoj ponudi nije bila navedena adresa pošte na kojoj je moguće zatražiti sprečavanje daljnje komunikacije.

Pokušala je ta tvrtka cijelu stvar riješiti sama: slala je prijave takozvanoj abuse službi servera s kojeg je stizala pošta, no molba im je bila odbijena, a mail s naslovom “odjava” poslala je i samoj kompaniji, iako niti to nije urodilo plodom.

Slučaju je na kraju presudio HAKOM, ali niti to nije teklo glatko, s obzirom na to da tvrtka Dobre nekretnine nije poslala čak niti očitovanje na izričite molbe inspektora.

Ipak, naloženo im je da prestanu spamati podnositelja zahtjeva, kao i da u svojim budućim ponudama naznače adresu na kojoj će biti moguće zatražiti prestanak komunikacije, no tek ostaje vidjeti hoće li se to doista i dogoditi.

Jutarnji list pokušao je stupiti u kontakt s osnivačem te kompanije Andrijom Bogunovićem, ali on se nije javljao na naše pozive.

Također, na stranici tvrtke Dobre nekretnine ne postoji nikakva informacija o osobama koje stoje iza nje, a nema niti broja telefona, adrese ili navedenog maila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:09