Nakon velikih šteta

Osiguranje od mraza je i dalje dostupno, iako rjeđe od drugih polica i na nešto manje lokacija

U Croatia osiguranju i VH Hrvatska dva su osiguravatelja koja su nam potvrdila da i dalje nude tu opciju

Voćnjak/ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Osiguranje od šteta uzrokovanih mrazom nije u ponudi svih osiguravajućih društava, no voćari koji to žele i dalje mogu pronaći mjesto za uplatu takve premije.

Početkom ove poljoprivredne sezone ta je vremenska nepogoda oštetila nasade ranijih sorti marelica, trešanja, breskvi i krušaka, a kasnije u nekoliko navrata i ostale sorte jabuka, krušaka. trešanja i šljiva. Šteta je bila u rasponu od 10 do 50 posto. Upozoravajući na taj problem, predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski je u srijedu izjavio za Hinu da “veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraza.”

Nakon što smo kontaktirali velika osiguravajuća društva koja posluju u hrvatskoj - Wiener, Grawe, Allianz, Generali, Euroherc i Croatia osiguranje te VH Hrvatska - pokazalo se neka od njih to osiguranje i dalje imaju u svojoj ponudi. Iako većina nema ili uopće nije odgovorila na upit.

Konkretno, u Croatia osiguranju se i ove, kao i prethodnih godina, voćnjake u većini dijelova Hrvatske moglo osigurati od mraza.

“U pojedinim mjestima, zbog učestale pojave mraza svake godine, ne možemo više ovaj rizik smatrati kao budući neizvjestan događaj te u takvim područjima nije bilo moguće osigurati rizik mraza”, poručili su iz te osiguravajuće kuće.

Za tu su vrstu osiguranja primili više stotina zahtjeva, unatoč nešto višoj cijeni.

“Zbog inflatornih pritisaka i negativnih rezultata na riziku mraza u prošlim godinama, premije osiguranja su u prosjeku bile veće za 10 posto u odnosu na 2023. godinu”, objašnjavaju.

Voćnjaci su se mogli osigurati i u VH Hrvatska, specijaliziranom osiguratelju usjeva i nasada od vremenski uzrokovanih rizika, koji među svojim klijentima ističe Moslavinu voće (najvećeg hrvatskog proizvođača jabuka) i Fragariju.

Voditelj podružnice Mario Bičanić kaže kako se cijene kod njih nisu mijenjale. I sami su zabilježili štete od mraza i to od područja Međimurja do područja Slavonije.

“Svi voćari će biti bez ikakvih problema, kao i svake godine do sada, isplaćeni u cijelosti u iznosu štete koju budu imali. Finalni iznosi štete će biti poznati tek na završnim procjenama štete, koji se rade pred samu berbu koja je od kraja kolovoza do kraja rujna”, objašnjava Bičanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:41