Sukob s vlastima

Osebujni milijarder otvara tvornicu Tesle pod svaku cijenu, mjere nazvao 'fašističkima'

U ponedjeljak je Musk najavio pokretanje proizvodnje, a tvrtka je pozvala radnike da se vrate na posao
 AFP

Američki proizvođač električnih automobila Tesla ponovo će otvoriti tvornicu u Kaliforniji, objavio je njegov čelnik Elon Musk, najavljujući time sukob s lokalnim vlastima oko mjera suzbijanja pandemije koronavirusa.

Musk se prošlog vikenda sukobio s lokalnim zdravstvenim službenicima u okrugu Alameda i zaprijetio putem tvita da će tvrtku preseliti u Teksas ili Nevadu. Najavio je i tužbe.

U drugom je tvitu podsjetio da su automobilske kompanije u drugim dijelovima SAD-a već dobile dozvolu za nastavak poslovanja dok propisi okruga Alameda to još ne dopuštaju.

Želi da se Teslina tvornica u Fremontu odmah otvori, ali su lokalni dužnosnici odgodili otvaranje za otprilike tjedan dana kako bi bili sigurni da je širenje koronavirusa zaustavljeno.

U ponedjeljak je Musk najavio pokretanje proizvodnje, a tvrtka je pozvala radnike da se vrate na posao.

"Tesla danas ponovo pokreće proizvodnju suprotno propisima okruga Alameda. Bit ću na udaru kao i svi ostali. Ako netko mora biti uhićen, tražim da to budem samo ja", objavio je Musk na Twitteru.

Dijelovi Kalifornije već su omogućili ponovno otvaranje pojedinih tvornica.

Kako bi stišao napetosti između kompanije i lokalnih dužnosnika, guverner Kalifornije Gavin Newsom najavio je da će Tesla i drugi proizvođači moći ponovo otvoriti tvornice već sljedećeg tjedna.

"Uvjeren sam, nadam se i očekujem da će se proizvodnja moći nastaviti već sljedećeg tjedna", kazao je Newsom.

Kalifornija je godinama pomagala kompaniji a zauzvrat je imala koristi od činjenice da se na njezinom teritoriju proizvode luksuzni električni automobili, naglasio je guverner.

Kalifornija je najveće gospodarstvo u SAD-u a mnogi je svrstavaju i na peto mjesto svjetske ljestvice. Tesla je najnoviji u nizu proizvođača automobila koji su odlučili proizvoditi u toj američkoj saveznoj državi.

Nije poznato što Teslin upravni odbor misli o Muskovom istupu. Ekscentrični milijarder u više se navrata našao na udaru kritke zbog objava na Twitteru, ali je i dalje šef kompanije, podsjeća dpa.

Tako je početkom godine umanjivao ozbiljnost pandemije, zagovarajući potom neutemelju teoriju da se Covid 19 može liječiti antimalarijskim lijekovima. Mjere suzbijanja pandemije nazvao je "fašističkima", zalažući se na Twitteru za njihovo ukidanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:00