‘VELIKI‘ I ‘MALI‘

Orbico plaća 70.000 kuna i ima mjesto u Vijeću članica

Granska Udruga malih i srednjih poduzetnika sa šeststotinjak članica plaća ukupno 1,6 milijuna kuna i također ima samo jedno mjesto u Vijeću
Branko Roglić
 Goran Mehkek/Cropix

Je li odnos između visine članarine i mogućnosti utjecaja na odluke ono što je zapravo potaknulo tri velike tvrtke (Adris, Fortenova i Orbico) da demonstrativno objave izlazak iz Hrvatske udruge poslodavaca?

Tako u najnovijim medijskim nastupima o krizi u poslodavačkoj udruzi sugerira vlasnik Orbico grupe Branko Roglić. Iz Adrisa su dosad natuknuli samo da se vrijednosti koje oni promiču u HUP-u ne zastupaju na najbolji način, a u Fortenovi šute o svemu.

Na margini

Roglić je nezadovoljan, kako prenosi Novi list, zbog činjenice da su velike kompanije, koje financijski najviše participiraju kad je riječ o odlučivanju, u posljednje vrijeme stavljene na marginu. Kako se to točno dogodilo, ne objašnjava. Za Jutarnji je izjavio da nije u redu da jednako pravo u donošenju odluka imaju tvrtke koje uplaćuju 3000 kuna godišnje i one koje uplaćuju 500.000 kuna.

Pitanje prihoda HUP-a (oko 22 milijuna kuna) te koliko uplaćuju velike članice već neko vrijeme intrigira kuloare jer ti podaci nisu javno dostupni, a odredbe Statuta su zapetljane. Kaže se da "individualni članovi" plaćaju godišnju članarinu u iznosu većem od 500.000 kuna, ali postoji i odredba da grupacije odnosno holding društva plaćaju članarinu "ne manju od 100.000 kuna, niti veću od 500.000 kuna". Praksa je stvari dodatno zakomplicirala jer je dio članica imao, čini se, dogovorene "popuste".

Revolt malih

Roglićevim su nastupima sada posebno revoltirani neki od šefova malih tvrtki koji kažu da sustav članarina favorizira velike. Tako, recimo, Orbico, tvrde oni, plaća 70.000 kuna i ima pravo na mjesto u Vijeću članica, a granska Udruga malih i srednjih poduzetnika sa 600-tinjak članica plaća ukupno 1,6 milijuna kuna i ima samo jedno mjesto u Vijeću. Napominju da svi veliki članovi, primjerice, Adris, Pliva, Podravka, HT, Ina, koji plaćaju 500.000 kuna, imaju po jedno mjesto u Vijeću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:57