PRIHODI IM RASTU

Orbico nema ni kune duga i kredita, a 2022. će završiti s 3,2 milijarde eura prometa: još nisu izračunali koliko će platiti ekstraprofita

Rasterećena kompanija ima potencijal za akvizicije i rast

Branko Roglić

 Tomislav Kristo/Cropix

Branko Roglić, osnivač i predsjednik Orbico grupe, uvjeren je da je uvođenje poreza na ekstraprofit tvrtkama s prihodom većim od 300 milijuna kuna, čija je dobit porasla 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek, inicirao netko tko ne poznaje osnovna pravila i kulturu tržišne ekonomije i slobodnog tržišta.

U Orbicu, kaže, još nisu izračunali o kojem se iznosu radi. "Vlada treba pustiti dobro vođene kompanije da se razvijaju i, što je još važnije, treba konačno prestati pomagati novcem uspješnih tvrtki one tvrtke koje su stalno u problemima i koje su gubitaši. Neperspektivne i loše vođene kompanije trebaju završiti u stečaju, jer stečaj otvara mogućnost kompaniji u problemima da je preuzme novi vlasnik koji će je znati voditi", kaže Roglić. Prema njegovu mišljenju, dodatni porez na dobit ne može se nazvati solidarnošću, jer on podrazumijeva uzimanje od odgovorno vođenih kompanija.

Gase tvrtku u Bjelorusiji

Što se tiče Orbica, Roglić otkriva da će ovogodišnji promet iznositi otprilike 3,2 milijarde eura, što je značajan rast u odnosu na prošlu godinu, kada je bio 2,85 milijardi eura. "Rastu nam prihodi na svim tržištima, ali mogu izdvojiti kao ugodno iznenađenje rumunjsko tržište gdje smo dosegnuli promet od milijardu eura. Povećali smo efikasnost poslovanja, robotizirali i digitalizirali procese u Poljskoj i Bugarskoj, uveli SAP. S 47 tvrtki koje smo imali u 20 zemalja, sve je integrirano u 20 tvrtki. Bit će ih uskoro 18 jer povlačimo poslovanje iz Rusije i gasimo tvrtku u Bjelorusiji, a čim se smiri rat, ići ćemo s velikom investicijom u Ukrajinu", otkriva Roglić i dodaje da su sljedeća nova tržišta na koje Orbico ima namjeru izići Armenija, Kazahstan i Azerbajdžan.

Što se tiče rasta Orbica, on će se nastaviti i u narednim godinama. Orbico raste organski i uvođenjem novih principala, a u planu je rast i akvizicijama. Roglić nije želio otkriti s kim pregovaraju. "Dug Orbica smo sveli na nulu. Orbico nema dug ni prema bankama niti prema partnerima. Tako rasterećena kompanija ima potencijal za akvizicije i rast. Smanjili smo troškove, proveli racionalizaciju poslovanja, tako da sada zapošljavamo 7500 radnika", pojašnjava Roglić.

Logistički centri

Nakon izgradnje velikih logističkih centara u Bugarskoj i Poljskoj, Orbico je nedavno potpisao ugovor o gradnji sličnog centra u Zdenčini. Uskoro kreću građevinski radovi. Dogovoren je model upravljanja po kojem u prvoj fazi Orbico uzima u najam površinu od 40.000 četvornih metara, a za pet godina još 20.000 četvornih metara. Kako se radi o zemljišnom kompleksu od 120.000 četvornih metara na kojem će biti izgrađen kompleks površine 100.000 četvornih metara, otvorena je mogućnost kompletnog zakupa odnosno kupnje nakon 18 godina. Do tada plaća najam developeru.

U Zdenčini će doći i do zapošljavanja nekoliko stotina novih radnika, s tim da u Orbicu računaju na radnike iz Filipina i Nepala. "Pokušat ćemo zaposliti što je moguće veći broj domaćih radnika, no ako će nam nedostajati još radnika, osigurat ćemo ih iz ove dvije zemlje. Teško je procijeniti točan broj radnika koji nam trebaju jer dosta toga ovisi o stupnju digitalizacije i robotizacije", zaključuje Roglić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2023 09:55